Antena 3 CNN Externe ONU: ”Acțiunile de salvare în urma cutremurului din Turcia și Siria se apropie de final”

ONU: ”Acțiunile de salvare în urma cutremurului din Turcia și Siria se apropie de final”

Șeful agenţiei ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, a anunţat că acțiunile de salvare în urma cutremurului din Turcia și Siria ''se apropie de final”.

ONU: ”Acțiunile de salvare în urma cutremurului din Turcia și Siria se apropie de final”
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Cojoianu    |    13 Feb 2023   •   16:01

Acțiunile de salvare după cutremurul major, care a lovit Turcia și Siria în urmă cu o săptămână, "se apropie de sfârșit”.

Potrivit şefului ONU, care a participat la o vizită în Aleppo, în nordul Siriei, luni, urgența a devenit acum furnizarea de adăpost, hrană, educaţie și asistenţă psihosocială.

"Ceea ce este cel mai șocant aici este că, chiar și în Aleppo, care a suferit atât de mult în acești ani, acest moment a fost cam cel mai rău pe care l-au trăit acești oameni", a declarat Martin Griffiths din Alep, oraș din nord-vestul Siriei controlat de guvern, care a fost o importantă linie de front în războiul civil sirian.

Cutremurul din 6 februarie a lovit o porțiune din nord-vestul Siriei, o regiune împărțită de războiul care durează de 11 ani, și inclusiv teritoriul deținut de insurgenți la granița cu Turcia și zonele guvernamentale controlate de președintele Bashar al-Assad.

Citeşte şi: Cutremur în Turcia și Siria | Cel mai recent bilanț arată peste 36.000 de morți

[GAL layout="5"]

Vor fi lansate apeluri de ajutor pentru toate regiunile afectate de dezastru, a adăugat el.

"Vom avea asistență care se va deplasa de aici în nord-vest, dar nord-vestul este doar o parte a Siriei. Este, de asemenea, foarte important să avem grijă de oamenii de aici", a spus Griffiths.

Bilanțul victimelor din Siria a crescut luni.

ONU a declarat că peste 4.300 de persoane au fost raportate ca fiind ucise în nord-vestul țării, iar peste 7.600 au fost rănite. Bilanțul morților în guvernul sirian se ridică la 1.414.

Griffiths a declarat că a auzit relatări traumatizante despre dezastru de la supraviețuitorii din Alep.

"Oameni care și-au pierdut copiii, dintre care unii au scăpat, alții au rămas în clădire. Trauma oamenilor cu care am vorbit era vizibilă și aceasta este o traumă pe care lumea trebuie să o vindece", a spus el.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close