Antena 3 CNN Externe ONU ia măsuri împotriva crizei globale a alimentelor

ONU ia măsuri împotriva crizei globale a alimentelor

ONU ia măsuri împotriva crizei globale a alimentelor
29 Apr 2008   •   18:54

Organizaţia Naţiunilor Unite va înfiinţa o forţă de intervenţie care se va ocupa de criza globală a alimentelor. Anunţul a fost făcut marţi de către secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki Moon. Oficialul a făcut apel la ţările dezvoltate să doneze fonduri de urgenţă pentru că Programul Alimentar Mondial a anunţat deja un deficit de 750 de milioane de dolari.

Criza de fonduri a fost declanşată de creştrea preţurilor la alimente. "Prioritatea imediată asupra căreia am căzut de acord este că trebuie să-i hrănim pe cei care nu au de mâncare", a declarat Ban Ki Moon.

"Cerem comunităţii internaţionale şi mai ales ţărilor dezvoltate şi doneze fonduri pentru a acoperi nevoia de 755 de milioane de dolari a Programului Alimentar Mondial. Dacă nu avem fodurile de urgenţă, riscăm să ne confruntăm cu foamete şi revolte de proporţii", a continuat Ban Ki Moon.

Preţurile la alimente au crescut vertiginos în ultimul an. Cauzele sunt multiple, de la creşterea preţurilor la combustibil, la dezastrele naturale şi cererea foarte mare din ţările în curs de dezvoltare.

Criza alimentelor a dus deja la apariţia revoltelor în ţări sărace din zone precum Caraibe, Africa şi Asia.

Mai multe ţări asiatice, precum Filipine, au decis să raţionalizeze orezul iar altele, printre care şi Vietnamul, au anunţat pedepse aspre pentru cei care vând alimente pe piaţa neagră.

Antena 3

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close