Antena 3 CNN Externe OPEC ar putea sprijini economia Statelor Unite, la cererea lui Bush

OPEC ar putea sprijini economia Statelor Unite, la cererea lui Bush

OPEC ar putea sprijini economia Statelor Unite, la cererea lui Bush
31 Ian 2008   •   09:17

Lumea întreagă va fi joi cu ochii pe reuniunea de la Viena a membrilor Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol. OPEC nu doreşte să reducă preţul barilului de petrol pentru a sprijini economiile ţărilor consumatoare. Totuşi, o decizie care să stabilizeze piaţa mondială a ţiţeiului ar putea fi luată joi la Viena. OPEC controlează în prezent peste jumătate din exporturile mondiale de petrol. Oficialii americani au lansat deja un apel către OPEC să ajute cumva economia Statelor Unite, aflată acum în prag de recesiune.

Mai exact, americanii doresc ca preţul barilului de petrol să fie menţinut sub 90 de dolari. Membrii Organizaţiei sunt destul de reticenţi la această propunere. Unii dintre ei au dat însă asigurări că vor lua o decizie adecvată, care să stabilizeze situaţia economică mondială. Alţii, dimpotrivă, cred că nu este momentul ca OPEC să acţioneze.

În componenţa OPEC intră Algeria, Angola, Indonezia, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Venezuela.

Influenţa Organizaţiei pe piaţă nu a fost însă întotdeauna una de stabilizare. Ea a alarmat lumea, favorizând inflaţia, în timpul crizei petrolului din 1973.

Capacitatea OPEC de a controla preţul petrolului a scăzut considerabil de atunci, dar are încă o mare influenţă pe piaţă.

Antena 3

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close