Antena 3 CNN Externe Opoziţia din Armenia contestă alegerea premierului Sarkissian ca preşedinte

Opoziţia din Armenia contestă alegerea premierului Sarkissian ca preşedinte

Opoziţia din Armenia contestă alegerea premierului Sarkissian ca preşedinte
21 Feb 2008   •   07:59

20.000 de oameni au protestat miercuri pe străzile din Erevan, capitala Armeniei, după ce primul ministru Serj Sarkissian a fost declarat câştigător al alegerilor prezidenţiale. Opoziţia denunţă fraude electorale şi a convocat, joi, o nouă manifestaţie. Observatorii europeni spun totuşi că alegerile au fost „în general” corecte.

Comisia electorală centrală a anunţat că Serj Sarkissian a câştigat alegerile din primul tur, cu aproape 53% din voturi. Principalul său adversar, fostul preşedinte din anii '90 Levon Ter Petrossian, a obţinut doar 21,5 procente. Indignaţi de rezultatele oficiale, adepţii opoziţiei au ieşit în stradă conduşi chiar de Levon Ter Petrossian.

Opoziţia susţine că în multe secţii de votare s-au înregistrat nereguli grave, iar zeci de militanţi au fost intimidaţi şi chiar bătuţi. Levon Ter Petrossian susţine că şi observatorii OSCE „poartă răspunderea fraudelor”, întrucât au calificat alegerile „conforme cu normele internaţionale”. Statele Unite se declară, însă, îngrijorate de unele nereguli în numărarea voturilor. Opoziţia a convocat pentru astăzi o nouă manifestaţie şi promite că va continua lupta până la victorie.

Preşedintele ales Serj Sarkissian este un aliat al actualului şef al statului, Robert Kocearian, care nu mai putea candida, după două mandate consecutive. Potrivit serviciului de presă al guvernului, Sarkissian a fost felicitat pentru victorie atât de preşedintele rus Vladimir Putin cât şi de cel francez, Nicolas Sarkozy.

Antena 3

×
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close