Antena 3 CNN Externe Opoziţia siriană a primit 40 de milioane de dolari

Opoziţia siriană a primit 40 de milioane de dolari

Opoziţia siriană a primit 40 de milioane de dolari
02 Noi 2012   •   14:26

Opoziţia siriană, reprezentată de Consiliul Naţional Sirian (SNC), a primit peste 40 de milioane de dolari  sprijin financiar, de la începutul protestelor împotriva regimului Assad, din octombrie 2011.

Conform datelor publicate în presa arabă, gruparea de opoziţie, implicată în conflictele violente din Siria, a primit 5 milioane de dolari din partea Emiratelor Arabe Unite, 15 milioane din Qatar şi 20 de milioane au provenit din Libia.

29 de milioane de dolari au fost cheltuite în scopuri umanitare acordate refugiaţilor şi pentru suportul mişcării revoluţionare. Restul banilor au fost risipiţi pentru sprijin administrativ şi logistic.

SNC a fost fondat de membri ai Frăţiei Musulmane, câteva organizaţii liberale şi naţionaliste siriene, dar şi din dizidenţi independenţi. Armata Siriană Liberă (SNA) reprezintă aripa militară a SNC.

Statele Unite ale Americii, care sunt de acord cu  îndepărtarea preşedintelui Bashar al-Assad, au criticat intenţia SNC de a forma un guvern în exil.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a spus miercuri, că un asemenea demers ar pune opoziţia siriană într-o lumină nefavorabilă. Siteul oficial al administraţiei de la Washington atacă membrii SNC, care se prezintă liderii opoziţiei, cu toate că aceştia nu au mai avut contact cu Siria, de 20, 30, uneori 40 de ani, atunci când au ales să plece din ţară.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close