Antena 3 CNN Externe Ora de culcare influențează dezvoltarea bolilor cardiace. Cercetătorii au aflat care este cea potrivită pentru a reduce riscul

Ora de culcare influențează dezvoltarea bolilor cardiace. Cercetătorii au aflat care este cea potrivită pentru a reduce riscul

O echipă de oameni de știință din Marea Britanie a efectuat un studiu care a scos la iveală că ora de culcare poate influența dezvoltarea bolilor cardiace. La respectiva cercetare au participat 88.000 de oameni.

Ora de culcare influențează dezvoltarea bolilor cardiace. Cercetătorii au aflat care este cea potrivită pentru a reduce riscul
Sursa foto: Pexels.com
de Cerasela Stafie    |    09 Noi 2021   •   14:56

Persoanele incluse în studiu au raportat la ce oră au mers la culcare, iar rezultatele au demonstrat că cei care au făcut-o înainte de ora 22:00 sau după ora 23:00 au avut un risc crescut de a dezvolta boli cardiace.

Astfel, oamenii care au adormit înainte de ora 22:00 au prezentat un risc cu 24% mai mare de a dezvolta ulterior boli de inimă. Cei ce s-au dus la culcare după miezul nopţii au prezentat un risc mărit cu 25%, în timp ce pesoanele care au făcut-o între 23:00 și 23:59 au avut un risc cu 12% mai mare.

”Corpul are un ceas intern de 24 de ore, numit ritm circadian, care ajută la reglarea funcţiilor fizice şi mentale. Deşi nu putem concluziona cauzalitatea în studiul nostru, rezultatele sugerează că orele de culcare timpurii sau târzii sunt mai susceptibile să perturbe ceasul organismului, cu consecinţe adverse pentru sănătatea cardiovasculară'', a declarat David Plans, unul dintre cercetători, de la Universitatea din Exeter, potrivit The Independent, citat de Agerpres.

Asocierea dintre durata somnului şi riscurile cardiovasculare a fost evidențiată și în studii anterioare. Totuși, acesta este primul care nu se referă la durata somnului, ci la ora la care oamenii adorm.

Cele 88.000 de persoane care au participat la studiu au fost recutate cu mai bine de zece ani în urmă. Acestea au purtat un dispozitiv de monitorizare a somnului la încheietura mâinii. Momentul în care adormeau a fost înregistrat pentru o perioadă de șapte zile.

Cinci ani mai târziu, cercetărorii au constatat că 3.172 dintre participanţi (3,6% din total) au dezvoltat o problemă cardiacă, precum atac de cord, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitoriu sau insuficienţă cardiacă.

Totodată, oamenii de știință au mai precizat că persoanele care au adormit între 22:00 şi 23:00 au avut un risc mai redus al apariției unor astfel de probleme de sănătate, chiar și după ce au fost luate în considerare alte variabile, ca vârsta, sexul, durata somnului, obiceiul fumatului, indicele de masă corporală, diabetul, tensiunea şi statutul socioeconomic.

''Studiul nostru indică faptul că momentul optim pentru a merge la culcare este într-un anumit punct al ciclului de 24 de ore al corpului, iar abaterile pot dăuna sănătăţii'', a spus David Plans.

''Cel mai riscant moment a fost după miezul nopţii, posibil pentru că ar putea reduce probabilitatea de a vedea lumina dimineţii, care resetează ceasul corporal'', a adăugat acesta.

Totuși, aceste date sugerează o corelație între ora de culcare și apariția acestor afecțiuni. Ele nu sunt suficiente pentru a spune cu certitudine că orele orele târzii sau timpurii de culcare cauzează apariţia unor probleme cardiovasculare mai târziu în viaţă.

Plans a mai transims că, după împărțirea datelor în funcție de sexul participanților, s-a observat o asociere între bolile de inimă şi momentul de debut al somnului mai evidentă la femei. În cazul bărbaților, diferenţe semnificative au existat doar în cazul celor care adormeau înainte de ora 22:00. Diferențele ar putea fi cauzate de modul în care sistemul hormonal funcţionează la cele două sexe și răspunsul acestuia la perturbarea ceasului intern.

''Deşi constatările nu indică o cauzalitate, momentul la care se adoarme a ieşit în evidenţă ca potenţial factor de risc cardiac - independent de alţi factori de risc şi de caracteristicile somnului. Dacă descoperirile noastre sunt confirmate în alte studii, momentul somnului şi igiena de bază a somnului ar putea constitui un obiectiv de sănătate publică cu costuri reduse pentru reducerea riscului de afecţiuni cardiace'', a mai spus David Plans.

''Acest studiu amplu sugerează că a merge la culcare între 22:00 şi 23:00 ar putea fi modalitatea optimă pentru majoritatea oamenilor de a-şi menţine inima sănătoasă pe termen lung. Cu toate acestea, este important să ne amintim că acest studiu indică doar o asociere şi nu poate dovedi cauza şi efectul. Este nevoie de mai multe cercetări asupra momentului şi duratei somnului ca factori de risc pentru bolile cardiace şi circulatorii'',  a declarat Regina Giblin, asistent medical principal la British Heart Foundation.

''A dormi suficient este important pentru starea noastră generală, precum şi pentru sănătatea noastră cardiacă şi a sistemului circulator, iar majoritatea adulţilor ar trebui să ţintească spre şapte până la nouă ore de somn pe noapte'', a adăugat aceasta.

×
Subiecte în articol: somn ora de culcare boli cardiace studiu
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close