Antena 3 CNN Externe Oraşul Mumbai a fost scos de sub asediu după 48 de ore de lupte sângeroase

Oraşul Mumbai a fost scos de sub asediu după 48 de ore de lupte sângeroase

Oraşul Mumbai a fost scos de sub asediu după 48 de ore de lupte sângeroase
29 Noi 2008   •   10:42

După 48 de ore de conflicte sângeroase Mumbaiul a fost în cele din urmă scos de sub asediu. Poliţia a anunţat, sâmbătă dimineaţă, că i-a eliminat pe toţi teroriştii care au luat parte la atacul sângeros de miercuri seara. Lupte au avut loc însă şi vineri noapte, când forţele de securitate s-au confruntat cu ultimii trei agresori, baricadaţi în marele hotel Taj Mahal. Clădirea a fost din nou cuprinsă de flăcări, iar din interior s-au auzit, toată noaptea, explozii şi schimburi de focuri. 195 de oameni au fost ucişi şi peste 300 au fost răniţi în atentate.
Poliţia indiană continuă ancheta asupra sângerosului atac, calificat drept echivalentul indian al atentatelor de la 11 septembrie. Potrivit surselor oficiale, cel puţin unul din teroriştii capturaţi este pakistanez, militant al mişcării islamiste Laşkar-e-Taiba. Gruparea a organizat, între altele, atacul din 2001 asupra Parlamentului indian, care a adus India şi Pakistanul în pragul războiului. De această dată, liderii pakistanezi au condamnat ferm atentatul şi l-au trimis la Mumbai pe şeful serviciilor de informaţii, pentru a colabora la anchetă. În acelaşi scop a plecat în Pakistan şi o echipă a FBI.
Poliţia londoneză participă de asemenea la investigaţii, deoarece se pare că doi dintre terorişti erau cetăţeni britanici. Experţii prevăd şi în viitor noi atentate de aceeaşi amploare, nu doar în India ci şi în alte părţi ale lumii.
Atacurile au început marţi, la ora locală 22:30 (20:00 ora României), la principala gară feroviară din Bombay. Aici au fost ucise zece persoane şi rănite alte 30, conform poliţiei. Alte trei persoane au fost ucise în explozia unui taxi, iar trei la hotelul Taj. Holul hotelului Oberoi a fost cuprins de flăcări, iar personalul şi turiştii au fost evacuaţi.
În ultimele luni, în India s-au produs mai multe atacuri coordonate. Unul dintre cele mai grave, soldat cu aproximativ 80 de morţi, a fost revendicat de Mujahedinii indieni.

Antena 3

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close