Antena 3 CNN Externe Osama bin Laden al Indiei, creierul atentatelor din Mumbai

Osama bin Laden al Indiei, creierul atentatelor din Mumbai

Osama bin Laden al Indiei, creierul atentatelor din Mumbai
30 Noi 2008   •   11:50

Poliţia indiană se află în faţa unei provocări fără egal. Ancheta cu privire la sângeroasele atacuri din capitala financiară a ţării, Mumbai, calificate drept echivalentul indian al atentatelor de la 11 septembrie, este abia la început. Potrivit surselor oficiale, cel puţin unul din teroriştii capturaţi este pakistanez, militant al mişcării islamiste Laşkar-e-Taiba.
În acest context, un alt nume stă pe buzele tuturor. Este vorba de Abdul Subhan Qureshi, cunoscut şi sub numele de Tauqeer, cel mai căutat om din India la ora actuală. Qureshi are 36 de ani, este expert în domeniul computerelor şi în electronică, a studiat la o şcoală catolică şi este considerat Osama bin Laden al Indiei. Conform blogului lui Andrei Bădin, care citează cotidianul italian Il Giornale, Qureshi a dispărut fără urmă în 2001, însă este considerat creierul mujahedinilor indieni, respectiv Al Qaida locală.
Mai multe atacuri petrecute în India anul acesta sunt puse pe seama lui Qureshi: atacul din luna mai din Jaipur, soldat cu 61 de morţi, sau atacul multiplu din Delhi din luna septembrie, în urma căruia 24 de oameni au murit. Atacurile au fost revendicate prin e-mail-uri semnate cu numele Al Arabi, trimise de pe adresele [email protected] [email protected]. Se pare că primul atac pus la cale de Osama indian s-a petrecut în 2006 şi s-a soldat cu 187 de morţi.
În 1995 a obţinut diploma în electronică şi a obţinut un post într-o într-una din companiile informatice din Mumbai. Cei care l-au cunoscut spun că nu a dat niciodată semne de extremism, iar la fostul său loc de muncă era considerat un angajat model şi sârguincios, salariul său crescând de patru ori în doar trei ani. Totul s-a terminat brusc, pe 26 martie 2001, când a dispărut lăsând în urmă doar o scrisoare, în care spunea că a "decis să îşi dedice un an întreg reculegerii spirituale şi problemelor religioase".
El s-a alăturat Mişcării Studenţilor Islamişti la sfârşitul anilor '90 şi a început să ia parte la reuniunile acestora, în cadrul cărora era proslăvit războiul sfânt şi patria Islamului împotriva celei indiene. La una din aceste reuniuni, desfăşurată în 1999, a participat telefonic chiar liderul spiritual al mişcării Hamas, Ahmed Yassin, care a fost apoi ucis în 2004 de israelieni.
Sursa foto: badin.ro
Antena3.ro

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close