Antena 3 CNN Externe Pakistan. Benazir Bhutto a fost înmormântată

Pakistan. Benazir Bhutto a fost înmormântată

Pakistan. Benazir Bhutto a fost înmormântată
28 Dec 2007   •   19:24

Benazir Bhutto, fostul premier pakistanez asasinat joi, a fost înmormântată vineri, în prezenţa a sute de mii de persoane. Moartea sa a stârnit un val de violenţe în Pakistan, singura ţară musulmană care deţine arma nucleară, dar şi îngrijorare în capitalele lumii. Sute de mii de oameni au condus-o pe ultimul drum pe cea numită cu dragoste „fiica Pakistanului”. Benazir Bhutto, asasinată după un miting electoral la Rawalpindi, în suburbiile capitalei Islamabad, a fost înmormântată la Larkaza, în sudul Pakistanului, în mausoleul familiei.

Fost lider al formaţiunii de opoziţie Partidul Poporului, doamna Bhutto a fost îngropată în cripta familiei alături de tatăl său, şi el fost premier al Pakistanului. Sicriul cu trupul lui Bhutto a fost acoperit cu drapelul în culorile verde, roşu şi negru, al Partidul Poporului.

Sicriul a fost transportat cu o ambulanţă pe un drum de şapte kilometri. Mulţi au scandat sloganuri împotriva preşedintelui pakistanez Pervez Musharraf şi a Statelor Unite, care au susţinut regimul de 8 ani al fostului general, în speranţa că ţara va fi ferită de violenţele islamiste. Musharraf, care a ajuns la putere în urma unei lovituri de stat militare, în 1999, a făcut apel la calm, şi a atribuit militanţilor islamişti responsabilitatea pentru asasinarea doamnei Bhutto.

Multe voci îl acuză însă pe Musharaff că a eşuat în încercarea de a o proteja pe Bhutto. Pe fondul violenţelor care au urmat asasinării lui Benazir Bhutto şi a acuzaţiilor din tabăra opoziţiei, Guvernul de la Islamabad a anunţat că planurile pentru alegerile parlamentare din 8 ianuarie rămân neschimbate. Experţii şi presa comentează însă că un scrutin credibil va fi greu de organizat, în condiţiile în care liderul celui mai mare partid de opoziţie este mort, iar Nawaz Sharif, liderul altei formaţiuni de opoziţie, refuză să participe.

Antena 3

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close