Antena 3 CNN Externe Paraguay. Un fost episcop a pus capăt hegemoniei de 61 de ani a Partidului Colorado

Paraguay. Un fost episcop a pus capăt hegemoniei de 61 de ani a Partidului Colorado

Paraguay. Un fost episcop a pus capăt hegemoniei de 61 de ani a Partidului Colorado
21 Apr 2008   •   19:32

Cel mai longeviv partid din lume a pierdut lupta pentru putere după şase decenii, după ce un fost episcop romano-catolic a câştigat alegerile prezidenţiale în Paraguay. Candidatul partidului de guvernământ, Colorado, a acceptat înfrângerea după ce majoritatea secţiilor de votare au indicat că Fernando Lugo conduce detaşat. „Vă cerem să nu ne abandonaţi niciodată. Democraţia o vom înfăptui împreună”, a declarat Lugo în faţa unei mulţimi bucuroase din Asuncion, capitala Paraguayului.

„Vom face tot posibilul să asigurăm că poporul nostru este respectat şi cunoscut de acum înainte pentru onestitate şi nu pentru corupţie”, a mai spus Fernando Lugo, citat de ediţia online a cotidianului Times. Lugo, preşedinte ales al Paraguayului, primul care nu aparţine Partidului Colorado care s-a aflat la putere începând din 1947, îşi va începe mandatul la 15 august.

Fostul episcop, candidat al coaliţiei de stânga, a câştigat alegerile prezidenţiale cu 40,8 la sută din sufragii faţă de cele 30,8 procente obţinute de Blanca Ovelar, rivala sa. Juan Manuel Morales, vicepreşedintele Tribunalului electoral a declarat că rata de participare a fost de 65 la sută.

Preşedintele în exerciţiu, Nicanor Duarte, şi-a luat angajamentul de a „colabora pentru transferul prerogativelor într-un context paşnic, de înţelegere şi în spirit constructiv”.

Fernando Lugo, supranumit „preotul săracilor”, a renunţat la preoţie în decembrie 2006 pentru a participa la alegeri împreună cu Alianţa patriotică pentru schimbare (APC).

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close