Antena 3 CNN Externe Parisul anunţă că "pune capăt politicii cifrelor" în privinţa expulzării romilor

Parisul anunţă că "pune capăt politicii cifrelor" în privinţa expulzării romilor

Parisul anunţă că "pune capăt politicii cifrelor" în privinţa expulzării romilor
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
11 Aug 2012   •   19:58

Parisul a "pus capăt politicii cifrelor" în privinţa expulzării romilor şi intenţionează să evite "stigmatizarea" acestora, a anunţat sâmbătă Ministerul francez de Interne, la o zi după ce Franţa a fost pusă sub supraveghere de către Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.
   
Ministrul socialist de Interne Manuel Valls, criticat de către asociaţii după desfiinţarea mai multor tabere ilegale în ultimele zile, lucrează pentru a găsi "soluţii alternative", a declarat un membru al cabinetului său, contactat de AFP.
   
"S-a pus capăt politicii cifrelor, care conducea la derive şi denatura deciziile justiţiei", a adăugat el.
   
"Contrar politicii duse de către precedentul Guvern, nicio populaţie nu este vizată în sine. În Franţa nu mai există "politică etnică", a subliniat acest membru al cabinetului lui Valls.
   
Fostul preşedinte de dreapta Nicolas Sarkozy a stabilit o legătură între infracţionalitate şi "implantaţiile sălbatice de tabere de romi", cerându-le prefecţilor să le desfiinţeze.
   
"În prezent, prefecţii nu au nicio cifră imperativă" şi li s-a cerut să lucreze pe plan local la soluţii alternative împreună cu asociaţiile, atunci când acest lucru este posibil", a subliniat sâmbătă ministerul.
   
"Operaţiunile de desfiinţare de tabere ilegale care fac obiectul unor decizii ale justiţiei în executare se desfăşoară în continuare", a anunţat vineri ministerul într-un comunicat.
   
Cu toate că "respectarea demnităţii persoanelor este un imperativ constant al acţiunii publice", "dificultăţile şi riscurile sanitare locale reprezentate de aceste tabere insalubre nu pot rămâne fără răspuns", a adăugat acesta.
   
Câteva zeci de romi români, care au beneficiat de un ajutor umanitar pentru întoarcerea în ţară (în valoare de 300 de euro pentru adulţi şi de 150 de euro pentru copii), au fost expulzaţi joi în România pe bază de voluntariat, potrivit versiunii oficiale. Asociaţiile au denunţat expulzări deghizate.
   
Serviciile comisarului european pentru Justiţie Viviane Reding au anunţat vineri că se află "în contact cu autorităţile franceze pentru a se asigura că regulile europene sunt respectate" în privinţa romilor.

×
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close