Antena 3 Externe Parlamentul Turciei a autorizat purtarea vălului islamic în şcoli

Parlamentul Turciei a autorizat purtarea vălului islamic în şcoli

07 Feb 2008   •   09:00
Parlamentul Turciei a autorizat purtarea vălului islamic în şcoli

Parlamentul Turciei a adoptat miercuri noapte un amendament la Constituţie, care permite studentelor să poarte vălul islamic în incinta universităţilor. Problema a divizat opinia publică din Turcia, stat întemeiat pe principii laice, dar cu o populaţie musulmană în proporţie de 99 la sută. Constituţia Turciei interzicea, în numele laicităţii, purtarea vălului şi a altor veşminte cu conotaţie religioasă în universităţi şi clădiri publice. Partidul islamist moderat aflat în prezent la putere s-a angajat să elimine interdicţia, pe motiv că aceasta încalcă drepturile studentelor musulmane.

Înaintea votului, o grupare de stânga a manifestat zgomotos, în faţa parlamentului, împotriva vălului islamic. Protestele nu i-au impresionat pe deputaţi, care au votat amendamentul cu majoritatea necesară de două treimi. Interesant este că decizia nu satisface nici cercurile religioase, deoarece permite numai un anumit tip de văl, care nu acoperă în întregime capul şi gâtul.

Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close