Antena 3 CNN Externe Parlamentul ucrainean, la un pas de dizolvare. Victor Iuşcenko cere alegeri anticipate

Parlamentul ucrainean, la un pas de dizolvare. Victor Iuşcenko cere alegeri anticipate

Parlamentul ucrainean, la un pas de dizolvare. Victor Iuşcenko cere alegeri anticipate
04 Sep 2008   •   13:57

Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko spune că va dizolva parlamentul şi va organiza alegeri anticipate, după ce partidul său a decis să se retragă de la guvernare. În replică, premierului Iulia Timoşenko spune că acţiunile preşedintelui sunt determinate de faptul că vrea să câştige următoarele alegeri prezidenţiale. Preşedintele Victor Iuşcenko crede că Iulia Timoşenko nu mai este loială coaliţiei de guvernare şi că s-a aliat cu adversarii lui politici. În această situaţie, cei doi nu mai pot conduce ţara împreună, iar în parlament trebuie creată o nouă coaliţie.

?Din punct de vedere legal, consider că evenimentele din Parlamentul Ucrainean sunt începutul formării unei noi coaliţii. Dacă în termenul stabilit prin legea supremă ucraineană, nu se formează o coaliţie din formaţiunile existente în parlament, îmi voi folosi dreptul de a dizolva parlamentul şi a convoca alegeri anticipate?, a declarat Iuşcenko.

Pe de altă parte, premierul ucrainean spune că acţiunile preşedintelui au la bază interese ascunse.

?Adevăratul motiv pentru care preşedintele Ucrainei, Victor Iuşcenko, a declarat război, atât mie cât şi coaliţiei democrate, este acela că îşi doreşte să câştige următoarele alegeri prezidenţiale din 2010?, spune Iulia Timoşenko.

Cu toate acestea, premierul a chemat partidul prezidenţial să revină asupra deciziei sale de a părăsi coaliţia guvernamentală prooccidentală, deoarece crede că activitatea lor împreună poate continua. Decizia partidului prezidenţial de a părăsi coaliţia de guvernare a fost luată după ce blocul premierului ucrainian a votat mai multe legi care reduc puterile preşedintelui şi înlesnesc procedura de demitere. În acest context, liderul de la Kiev vorbeşte de o tentativă de lovitură de stat.

Antena3

×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close