Antena 3 CNN Externe Particulele de gheaţă din norii de deasupra planetei Marte "mănâncă" ozonul din atmosferă

Particulele de gheaţă din norii de deasupra planetei Marte "mănâncă" ozonul din atmosferă

Particulele de gheaţă din norii de deasupra planetei Marte "mănâncă" ozonul din atmosferă
21 Aug 2008   •   12:14

Norii formaţi din particule de apă îngheţată, de deasupra planetei roşii, joacă un "rol fundamental" în stabilirea compoziţiei atmosferei de pe Marte, în special în ceea ce priveşte ozonul, se anunţă într-un studiu publicat joi în revista Nature, citat de AFP.

Particulele de gheaţă din aceşti nori "mănâncă" foarte mult din ozonul planetei vecine, ceea ce a dus, de-a lungul timpului, la diferenţe între modelele formulate de cercetători şi observaţiile preluate de sateliţi, în ceea ce priveşte concentraţia ozonului în atmosfera planetei roşii.

Se ştie că această atmosferă este relativ stabilă, fiind formată în procent de 95% din dioxid de carbon (faţă de atmosfera pământului care are numai 0,04% dioxid de carbon în componenţă).

"Având în vedere că aceleaşi procese chimice se pot produce în norii de deasupra Terrei, acest lucru evidenţiază, încă o dată, rolul de laborator natural al planetei Marte, cu ajutorul căruia putându-se obţine mai multe informaţii despre chimia propriei noastre atmosfere", a declarat Franck Lefevre, de la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) din Paris, care a condus echipa ce a realizat studiul.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close