Antena 3 CNN Externe Partidul Radical Sârb a deschis campania electorală într-o enclavă sârbă din Kosovo

Partidul Radical Sârb a deschis campania electorală într-o enclavă sârbă din Kosovo

Partidul Radical Sârb a deschis campania electorală într-o enclavă sârbă din Kosovo
06 Apr 2008   •   16:02

Partidul Radical Sârb, de orientare ultra-naţionalistă, a ales în mod simbolic provincia Kosovo pentru a-şi lansa campania electorală în vederea alegerilor anticipate de la 11 mai. Partidul Radical, al cărui lider este judecat în prezent la Haga, are cel mai mare grup de deputaţi în parlamentul de la Belgrad, iar după alegeri ar putea ajunge şi la guvernare.

În absenţa liderului său istoric Voislav Şeşeli, judecat pentru crime de război, Partidul Radical este condus de Tomislav Nikolici. Acesta a fost primit cu entuziasm în enclava sârbă Graceaniţa, din centrul provinciei Kosovo. Nikolici s-a întâlnit cu arhiepiscopul Artemie, capul bisericii ortodoxe sârbe din Kosovo, şi a participat la un miting electoral. Poliţia locală, formată din sârbi, şi unităţile Forţei de pace a NATO fuseseră mobilizate pentru a preveni orice incident. La miting erau arborate lozinci naţionaliste şi chiar portrete ale generalului sârb bosniac Ratko Mladici, care se ascunde de justiţia internaţională, fiind şi el inculpat de crime de război.

Liderul naţionalist a promis că Serbia nu va ceda niciodată Kosovo şi i-a avertizat pe albanezi că trebuie să accepte şi ei acest fapt. Nikolici a adăugat că toţi sârbii din Kosovo vor continua să-şi primească salariile de la Belgrad. El a dat asigurări că, dacă va ajunge la guvernare, nu va avea nici un dialog cu comunitatea internaţională până când aceasta nu va renunţa să susţină independenţa din Kosovo. Partidul radical sârb se află, acum, în opoziţie, dar după alegeri ar putea forma o coaliţie guvernamentală cu naţionaliştii moderaţi ai actualului premier Voislav Koştuniţa.

Antena 3

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close