Antena 3 CNN Externe Păsările învaţă să cânte după partitură

Păsările învaţă să cânte după partitură

Păsările învaţă să cânte după partitură
15 Noi 2008   •   20:14

Un studiu ştiinţific recent arată că păsările învaţă să cânte după o partitură prestabilită, memorată de creier. Cercetătorii elveţieni au descoperit o zonă de pe creierul zebrelor australiene, despre care cred că este responsabilă cu memorarea modului în care ele trebuie să cânte. O regiune cerebrală separată pare să le facă pe păsări capabile să identifice eventualele greşeli care s-ar putea insera în cântecele lor.
Oamenii de ştiinţă ai Universităţii din Zurich sunt de părere că studiul, publicat în cotidianul Nature, ar putea ajuta la descoperirea mecanismelor prin care oamenii învaţă să vorbească. Ei au monitorizat activitatea electrică a celulelor situate în zona creierului zebrelor australiene, asociată cu simţul auzului, în timp ce acestea cântau sau ascultau înregistrări în care alte zebre cântând. O parte a neuronilor s-au dovedit a fi în permanenţă activi, ca şi cum ele ar asculta o înregistrare memorată de creier. Alte celule au devenit active doar în momentul în care păsările au sesizat greşeli în cântecele lor, sau când ascultau înregistrări distorsionate sau întrerupte ale cântecelor altor păsări.
Coordonatorul studiului, profesorul Richard Hahnloser de la Universitatea din Zurich, este de părere că aceste celule le fac pe păsări să înveţe din propriile greşeli. ?Aceasta este o dovadă că păsările îşi ascultă propriile cântece şi par a compara ce aud cu ceea ce se aşteaptă să audă, sau le-ar plăcea să audă?, a spus el.
În ceea ce priveşte sistemul uman de a învăţa actul vorbirii, oamenii de ştiinţă bănuiesc că se bazează pe un mecanism asemănător, dar nu se cunosc decât foarte puţine date concrete despre mecanismul neuronal implicat. De aceea, cercetătorii consideră că studiul făcut pe zebrele australiene ar putea să furnizeze informaţii importante în dezlegarea misterelor corpului uman.
Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close