Antena 3 CNN Externe Patru ţări din Europa Centrală susţin aderarea Georgiei şi Ucrainei la NATO şi UE

Patru ţări din Europa Centrală susţin aderarea Georgiei şi Ucrainei la NATO şi UE

Patru ţări din Europa Centrală susţin aderarea Georgiei şi Ucrainei la NATO şi UE
23 Apr 2008   •   21:34

Grupul de la Visegrad, compus din patru state din Europa Centrală – Cehia, Slovacia, Ungaria şi Polonia -, a anunţat, miercuri, că susţine cererile Ucrainei şi Georgiei de a adera la NATO. Într-o declaraţie comună, miniştrii de externe ale celor patru state au precizat că „Includerea Ucrainei şi Georgiei în Planul de Acţiuni pentru Aderare ar fi un pas important către consolidarea cooperării în sfera politică, de apărare şi securitate”.

La începutul lui aprilie NATO a promis celor două foste state sovietice că într-o zi vor adera la grupul occidental de apărare, SUA nereuşind să obţină invitarea celor două în urma summitului de la Bucureşti. Deşi SUA şi membrele NATO din Europa de Est au susţinut candidatura Georgiei şi Ucrainei, forţele din Europa de Vest – Franţa şi Germania – s-au opus, făcând pe plac Rusiei.

Într-un comunicat separat, semnat de asemenea de Suedia, grupul de la Visegrad a precizat că susţine aspiraţiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană. „Credem că ambiţiile europene ale Ucrainei ar trebui adresate într-o manieră pozitivă şi utilizate pentru a promova reformele politice şi economice”, scrie în comunicat. Un alt stat baltic, Lituania a cerut de asemenea NATO şi UE să grăbească integrarea Georgiei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close