Antena 3 CNN Externe Patru zile de pledoarii, în procesul cu Ucraina pentru delimitarea platoului continental al Mării Negre

Patru zile de pledoarii, în procesul cu Ucraina pentru delimitarea platoului continental al Mării Negre

Patru zile de pledoarii, în procesul cu Ucraina pentru delimitarea platoului continental al Mării Negre
06 Sep 2008   •   10:24

Prima rundă de pledoarii în procesul Romîniei cu Ucraina s-a încheiat după 4 zile. Litigiul are drept motiv delimitarea platoului continental al Mării Negre. Experţii români şi străini care au pledat cauza României la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga au propus şi traseul pe care ar trebui să-l urmeze linia ce va delimita zona ţării noastre de cea a Ucrainei.

Săptămâna viitoare vine rândul vecinilor noştri să îşi expună punctul de vedere. A fost o zi a pledoariilor tehnice, în care experţi internaţionali au susţinut cauza României în faţa judecătorilor de la Haga.

Au argumentat, în primul rând, din nou, de ce Insula Şerpilor nu trebuie luată în considerare în delimitare, asta în condiţiile în care zona repectivă are un rol central în argumentaţia pe care o vor susţine experţii Kiev-ului, săptămâna viitoare.

Apoi, experţii angajaţi de Bucureşti, au explicat că România doreşte delimitarea pe baza unei linii echidistante, în funcţie de coastele relevante. Spre exemplu, pentru Bucureşti, relevantă ar fi porţiunea terestră cuprinsă între frontiera terestră cu Ucraina şi peninsula Sacalin, iar un punct de bază ar fi extremitatea digului Sulina.

Reprezentanţii Bucureştiului au explicat că propunerea făcută de România respectă regulile Curţii Internaţionale de Justiţie. În plus, ei au subliniat că activităţile de exploatare sau explorare a depozitelor de hidrocarburi sau actele poliţiei de frontieră ucraineană în zona disputată nu pot avea niciun efect juridic în procesul de faţă.

Este de aşteptat ca, săptămâna viitoare, Ucraina să readucă în discuţie statutul Insulei Şerpilor. Unul din argumentele "forte" ale vecinilor noştri fiind că, pe acest teritoriu, a fost ridicat un aşa-numit oraş, cu doar 15 rezidenţi permanenţi.

România va mai avea timp să combată argumentele Kievului. Va urma un al doilea tur de pledoarii, ale ambelor ţări. Pronunţarea Curţii Internaţionale de Justiţie este aşteptată în prima parte a anului 2009.

Antena3

×
Parteneri
Hidroelectrica crește prețurile la energia electrică, pentru anumiți consumatori
x close