Antena 3 CNN Externe Pe 29 martie, 30 de milioane de oameni vor stinge luminile timp de o oră

Pe 29 martie, 30 de milioane de oameni vor stinge luminile timp de o oră

Pe 29 martie, 30 de milioane de oameni vor stinge luminile timp de o oră
22 Mar 2008   •   16:45

Pe 29 martie, 30 de milioane de oameni din întreaga lume vor stinge, timp de o oră, toate luminile şi vor scoate din priză aparatele electrice şi electrocasnice. Prin acest tip de protest, oamenii încearcă să tragă un semnal de alarmă şi să accelereze găsirea unor soluţii care să prevină schimbările climatice. Niciun oraş din România nu participă însă la acţiune, deşi în topul persoanelor înscrise individual la această acţiune, ţara noastră se află pe locul zece. Autorităţile spun însă că ar mai fi timp să se alăture acestui proiect.

Evenimentul este la cea de-a doua ediţie. Anul trecut, la Sydney, peste două milioane de oameni au stat în beznă, timp de o oră, într-un protest unic împotriva încălzirii globale. Iniţiativa a atras atenţia lumii întregi, astfel încât, anul acesta 24 de metropole şi-au anunţat intenţia de a se alătura australienilor. Pe 29 martie, la 08.00 la 09.00 seara, locuitorii din oraşe precum Bangkok, Chicago, Canberra, Copenhaga, Dublin, Manila, Montreal, San Francisco, Tel Aviv sau Toronto vor opri pentru 60 de minute orice aparat care consumă energie electrică.

Din păcate, niciun oraş din România nu participă la acţiune, chiar dacă oamenii cunosc evenimentul şi ar vrea se alăture locuitorilor din alte capitale ale lumii. Ţara noastră ocupă locul zece în clasamentul înscrierilor individuale, după Statele Unite, Canada, Australia, Marea Britanie, India sau Singapore. Cu doar o săptămână înainte de data la care va avea loc acţiunea, reprezentanţii Ministerului Mediului spun că mai au timp să se alăture demersului.

Membrii organizaţiilor de protecţia mediului îi îndeamnă pe români facă acest exerciţiu ori de câte ori pot. Simpla stingere a unui monitor PC pe timpul nopţii ar economisi energia necesară pentru imprimarea cu laser a 800 de pagini A4, folosirea maşinii de spălat la temperatura de 40 de grade în loc de 60 de grade ar reduce consumul cu o treime, iar facturile la energie ar putea fi mai mici cu 10%, dacă temperatura în locuinţă ar fi scăzută cu doar un grad celsius.

TRAILER-UL DE PREZENTARE A ACŢIUNII EARTH HOUR



Antena 3

×
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close