Antena 3 CNN Externe Pentagonul a dezvăluit că navele iraniene si americane s-au mai confruntat de două ori

Pentagonul a dezvăluit că navele iraniene si americane s-au mai confruntat de două ori

Pentagonul a dezvăluit că navele iraniene si americane s-au mai confruntat de două ori
12 Ian 2008   •   14:03

Pentagonul a dezvăluit că în Golful Persic au mai avut loc, în trecut, alte două confruntări navale americano-iraniene, asemenea celei de la 6 ianuarie. Într-unul din cazuri, americanii au deschis chiar foc de avertisment pentru a îndepărta o vedetă iraniană. Pentagonul a difuzat vineri, integral, înregistrarea video a incidentului de la 6 ianuarie. Cinci vedete iraniene s-au apropiat atunci de trei nave americane, care au primit ameninţări prin radio.

Statele Unite au adresat Iranului un protest oficial după incidentul petrecut în Strâmtoarea Ormuz. Militarii americani au dezvăluit ieri că în aceeaşi zonă au mai avut loc două confruntări asemănătoare, la 19 şi 22 decembrie. Ultimul incident este considerat totuşi cel mai grav, deşi, într-unul din cazurile precedente, s-a ajuns la focuri de avertisment.

„Au mai fost situaţii în care s-au apropiat de unele vase care traversau Strâmtoarea Ormuz. Dar, după ştiinţa mea, nu s-a mai întâmplat ceva atât de provocator sau dramatic ca acum.” a declarat amiralul Michael Mullen, şeful statului majur inter-arme al SUA. Amiralul i-a avertizat pe iranieni să nu confunde reţinerea de care dau dovadă echipajele americane cu lipsa hotărârii de a se apăra. Americanii îşi amintesc şi acum atentatul din 2000, când 17 marinari de pe distrugătorul Cole au pierit în explozia unei şalupe pline cu explozivi.

La Teheran, înregistrările difuzate de americani sunt calificate drept „trucaje” şi „provocări”. Ahmad Khatami, membru al Adunării Experţilor din Iran, este de părere că „Preşedintele şi alte oficialităţi americane răspândesc minciuni şi propagandă ca să prezinte Iranul ca o ţară periculoasă, dar oamenii din regiune nu-i mai cred”.

Antena 3

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close