Antena 3 CNN Externe Persoanele care suferă de sindromul apneei, mai expuse îmbolnăvirilor

Persoanele care suferă de sindromul apneei, mai expuse îmbolnăvirilor

Persoanele care suferă de sindromul apneei, mai expuse îmbolnăvirilor
26 Noi 2008   •   18:24

Oamenii care suferă de sindromul apneei, ce constă în perioade în care respiraţia se opreşte în timpul somnului, sunt de două ori mai expuşi riscului de îmbolnăvire. Aceasta a fost concluzia unui studiu care urmează să fie publicat în luna decembrie în Jurnalul European de Pneumologie (ERJ), informează AFP.
Cel puţin 5% din populaţia globului este afectată de acest sindrom. Episoadele repetate de scurtă asfixie sunt însoţie de multe ori de sforăieli. Apneea privează sângele de un aport suficient în oxigen, afectează calitatea somnului, produce stare de somnolenţă în timpul zilei şi conduce la producerea accidentelor cardiovasculare.
Potrivit lui Borge Sivertsen, de la Universitatea din Bergen (Norvegia), studiul a fost realizat cu ajutorul a 7.028 de voluntari din comitatul Hordaland, din vestul Norvegiei, cu vârste cuprinse între 40 şi 45 de ani. Aceştia au răspuns la întrebări referitoare la prezenţa sforăielilor, apneelor nocturne şi a perioadelor de somnolenţă diurnă.
6,3% dintre cei chestionaţi suferă de sindromul apneei. Cercetătorii susţin că aceştia prezintă un risc de două ori mai mare de îmbolnăvire şi de a intra în concediu medical prelungit.
Antena3.ro

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close