Antena 3 CNN Externe Peste 22 de milioane de egipteni au semnat o petiţie privind demisia lui Morsi

Peste 22 de milioane de egipteni au semnat o petiţie privind demisia lui Morsi

Peste 22 de milioane de egipteni au semnat o petiţie privind demisia lui Morsi
Sursa foto: Foto: tavernkeepers.com
29 Iun 2013   •   17:56

Organizatorii campaniei Tamarrod (rebeliune, în arabă), care reclamă demisia preşedintelui islamist egiptean Mohamed Morsi, au anunţat sâmbătă că petiţia lor a fost semnată de peste 22 de milioane de persoane, informează AFP.
   
"Am adunat 22.134.465 de semnături pentru petiţia noastră", a declarat Mahmoud Badr, un purtător de cuvânt al Tamarrod, într-o conferinţă de presă, cu o zi înaintea unei manifestaţii, în faţa palatului prezidenţial, care reclamă plecarea de la putere a şefului statului. Campania a anunţat anterior că a strâns 15 milioane de semnături.
   
La o populaţie depeste 80 de milioane de egipteni, numărul anunţat este mai mare decât al persoanelor care l-au votat pe Morsi (13,23 de milioane, reprezentând 51,7% din voturile exprimate) în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în iunie 2012.
   
Susţinătorii lui Morsi subliniază, însă, că această petiţie nu are o valoare constituţională şi că doar alegerile pot decide rămânerea sau plecarea unui şef de stat.
   
Morsi a anunţat recent că intenţionează să îşi exercite mandatul până la capăt, în iunie 2016.
   
Manifestaţii anunţate duminică, la apelul Tamarrod şi altor formaţiuni de opoziţie, coincid cu marcarea unui an de la învestirea lui Morsi ca preşedinte.
   
Opoziţia îl acuză că guvernează exclusiv spre profitul formaţiunii din care provine, Fraţii Musulmani, şi că urmăreşte să continue un sistem autoritarist. Susţinătorii săi pun însă accentrul asupra "legitimităţii" sale, obţinute în urma unui vot democratic.

×
Subiecte în articol: Fratii Musulmani
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close