Antena 3 CNN Externe Zeci de piloți ruşi de drone au fost ucişi de ucraineni cu o singură rachetă HIMARS, în Donețk

Zeci de piloți ruşi de drone au fost ucişi de ucraineni cu o singură rachetă HIMARS, în Donețk

Un incident de securitate în armata rusă s-a soldat cu pierderea a peste 20 de operatori de drone pe frontul din Ucraina, anunţă mai mulţi bloggeri militari ruşi pe Telegram.

Zeci de piloți ruşi de drone au fost ucişi de ucraineni cu o singură rachetă HIMARS, în Donețk
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Sgt. Samuel Fletcher, US Marines
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Ian 2024   •   11:55

Informația propagată de bloggerii ruși nu este însă confirmată oficial.

"Forțele de apărare ucrainene au efectuat o lovitură reușită asupra unui grup de militari ruși în partea ocupată a regiunii Donețk, folosind un sistem lansator de rachete multiple HIMARS. Grupul nu era format doar din trupe regulate, ci și din operatori de drone convocați pentru antrenament.

După cum știm, operatorii de drone sunt ținta specială a forțelor ucrainene.

S-ar fi înregistrat 24 de morți și patru răniți în urma loviturii. Blogger-ul militar Romanov îl acuză pe șeful cursului de pregătire de neglijență, pentru că a trimis invitații pe Telegram, ce puteau fi ușor interceptate de Forțele de Apărare ucrainene", se spune într-o postare pe rețeaua X a contului WarTranslated.

De partea ucraineană, consilierul Anton Gherașcenko a relatat o versiune asemănătoare.

"Canalele rusești de Telegram raportează un atac, pe 24 ianuarie, asupra terenului de antrenament militar ocupat de Rusia, din apropiere de Ilovaisk. 'Corespondenții militari' ruși au relatat că atacul (aparent realizat cu Himars) a fost efectuat asupra unui grup de operatori de drone care se aflau acolo pentru antrenament", a scris oficialul ucrainean pe X.

De asemenea, contul Tendar, specializat în informații de pe frontul din Ucraina, spune, în linii mari, aceeași desfășurare a evenimentelor.

"Blogger-ul pro-rus Romanov a dezvăluit într-o postare că un grup de operatori de drone rusești a primit vizita unei rachete HIMARS. Acest lucru s-a întâmplat după ce comandantul operatorilor de drone a dezvăluit pozițiile lor prin intermediul unui bot Telegram, în condițiile în care altcineva (bună ziua, Budanov) asculta, la rândul său. S-a întâmplat undeva în Donețkul ocupat de Rusia", spune sursa citată.

Kirilo Budanov, pomenit în postarea anterioară, este șeful GUR, Direcția de informații militare a Ucrainei.

Dezastrul rusesc de la Makiivka, provocat de ucraineni tot cu HIMARS

Nu este prima dată când o aparentă neglijență în comunicații și organizare are drept consecință pierderi mari pentru Moscova.

La începutul anului trecut, presa internațională a relatat dezastrul de la Makiivka, unde numeroși soldați ruși au fost spulberați de un tir cu HIMARS al armatei ucrainene.

O versiune vehiculată de autoritățile ruse spune că poziția de la Makiivka ar fi fost reperată din cauza soldaților care și-au folosit imprudent telefoanele mobile.

Însă bloggerii militari ruși au arătat, de fapt, că superiorii soldaților uciși ar avea partea lor de vină, întrucât au permis o concentrare mare de personal, fără camuflaj sau posibilitate de adăpostire.

Foto: lansator HIMARS

×
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close