Antena 3 CNN Externe Polonia încearcă să blocheze lansarea sistemului de ?licitare completă? a cotelor de CO2

Polonia încearcă să blocheze lansarea sistemului de ?licitare completă? a cotelor de CO2

Polonia încearcă să blocheze lansarea sistemului de ?licitare completă? a cotelor de CO2
07 Aug 2008   •   16:24

          Polonia încearcă să formeze o minoritate de blocaj în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte lansarea sistemului de „licitare completă' a cotelor de dioxid de carbon fixate pentru statele membre, începând din 2013, relatează joi EUObserver. Varşovia este nemulţumită de hotărârea Comisiei Europene de a reduce cotele de emisii de CO2 şi caută aliaţi în cadrul UE pentru a bloca decizia.

În special sunt vizate noile state membre ale UE, care, din dorinţa de a cunoaşte o dezvoltare economică rapidă, au nevoie de consolidarea sectoarelor energofage, dar ele sunt în acelaşi timp responsabile de aproape jumătate din totalul emisiilor de dioxid de carbon din Europa.

„Încercăm să găsim aliaţi pentru poziţia noastră, mai ales în rândul noilor state membre. Este posibilă formarea unei minorităţi de blocaj şi depunem eforturi în această privinţă”, a declarat consilierul guvernamental polonez Michal Boni.

Potrivit actualei scheme de tranzacţionare a cotelor de emisii poluante /ETS/, pe baza căreia companiile mari poluatoare pot cumpăra credite pentru emisii de dioxid de carbon de la firmele mai puţin poluatoare în limitele cotelor naţionale de emisii de CO2, 90% dintre aceste credite sunt acordate gratuit.

Pachetul legislativ privind schimbările climatice, prezentat de Comisia Europeană în luna ianuarie, propune ca din anul 2013 companiile să fie obligate să achiziţioneze aceste credite în cadrul unor licitaţii internaţionale, în unele sectoare, precum producţia de energie electrică, procentul creditelor acoperite de aceste licitaţii fiind de 100%.

Măsurile, destinate să ducă la reducerea emisiilor de CO2 în UE cu 21% până în 2020, în raport cu nivelul din anul 1990, mai propun ca Bruxellesul să scadă numărul total al creditelor disponibile pentru emisii de CO2 cu 1,74% în fiecare an, începând cu 2012.

Însă Polonia, care produce 96% din necesarul său de energie electrică în termocentrale pe cărbune, se teme că sistemul de licitare a cotelor de emisii de CO2 va duce la falimentul companiilor sale energetice, în favoarea firmelor occidentale mai bogate, care sunt mai eficiente şi care investesc masiv în noile tehnologii.

„Preşedinţia franceză a UE va încerca să închidă acest subiect, aşa că trebuie să fim şi mai activi în urmărirea obiectivului nostru - dezvoltarea economică”, a explicat Michal Boni.

Sursă foto: www.euobserver.com

Agerpres

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close