Antena 3 CNN Externe Polonia se solidarizează cu Irlanda şi refuză Tratatul de la Lisabona

Polonia se solidarizează cu Irlanda şi refuză Tratatul de la Lisabona

Polonia se solidarizează cu Irlanda şi refuză Tratatul de la Lisabona
02 Iul 2008   •   23:31

Tratatul european de la Lisabona întâmpină un nou refuz de ratificare. După ce Irlanda a spus”nu” tratatului, Polonia este hotărâtă să meargă pe acelaşi drum. Preşedintele polonez Lech Kaczynski este decis să facă faţă presiunilor venite din partea liderului francez Nicolas Sarkozy. Declaraţia sa arată mai degrabă un preşedinte care vrea să-i facă în ciudă lui Sarkozy, decât unul convins de ineficacitatea tratatului.

„Dacă Irlanda ia o altă decizie, fără să fie sub presiune, (...) dar şi fără să schimbe constituţia sa, în acelaşi mod ca cea care a fost luată, Polonia nu va pune obstacole”, a declarat Kaczynski pentru AFP. Mai mult, preşedintele polonez a precizat că el însuşi nu ar pune obstacole, „deoarece parlamentul polonez a aprobat deja tratatul”.

Lech Kaczynski, unul dintre marii eurosceptici, a provocat lovitură răsunătoare la adresa susţinătorilor tratatului. El a declarat marţi, în ziua în care Franţa a preluat preşedinţia Uniunii Europene, că va refuza să ratifice - „pentru moment” - tratatul de la Lisabona.

Documentul se află în acest moment într-un real impas, după ce irlandezii l-au respins în cadrul unui referendum. Pentru a intra în vigoare, el trebuie ratificat de toate cele 27 de state comunitare. Potrivit AFP, strategia pe care Franţa şi Germania ar avea-o în vedere ar fi următoarea: să treacă tratatul prin toate celelalte ţări comunitare, pentru a izola Irlanda şi a o forţa să găsească o soluţie.

În acest context, preşedintele polonez se erijează într-un apărător al dreptăţii şi al moralităţii. „Presiunea pe care o impui poate avea uneori efecte contrare celor pe care le scontezi”, a avertizat Kaczynski, care se prezintă adesea ca un apărător al statelor mici din UE.

Antena3.ro

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close