Antena 3 CNN Externe Polonia solicită C.E. reintroducerea taxelor vamale la cerealele importate din terţe ţări

Polonia solicită C.E. reintroducerea taxelor vamale la cerealele importate din terţe ţări

Polonia solicită C.E. reintroducerea taxelor vamale la cerealele importate din terţe ţări
13 Aug 2008   •   10:33

Ministrul polonez al agriculturii, Marek Sawicki, îi va solicita Comisiei Europene reintroducerea taxelor vamale în cazul importului de cereale din ţări aflate în afara UE, a anunţat biroul de presă al Ministerului Agriculturii, citat de agenţia de presă PAP. Şefa biroului de presă, Małgorzata Ksišżyk, a explicat că Sawicki a semnat deja solicitarea, iar documentul va fi transmis acum Comitetului European al Consiliului de Miniştri, iar după aprobarea lui va fi trimis la Bruxelles.

Taxele vamale pentru importul de cereale ar fi menite să protejeze interesele agricultorilor UE în faţa afluxului de cereale prea ieftine din ţări terţe. Din cauza recoltelor slabe şi a preţurilor ridicate, Comisia Europeană a desfiinţat, în noiembrie 2007, perceperea taxelor vamale. Potrivit prevederilor UE, taxele pot fi reintroduse dacă preţul cerealelor scade sub 187 euro pe tonă.

În opinia lui Sawicki, în prezent nu există motive pentru ca Uniunea să menţină importul cerealelor fără vamă. După părerea lui, în Polonia ajung mult prea multe cereale ieftine din ţări terţe, fapt care duce la scăderea preţului grâului pe piaţa naţională. Scad, de asemenea, veniturile producătorilor de cereale. Polonia importă grâu şi orz din noile recolte din alte 3 state membre ale UE - Ungaria, Cehia şi Germania, dar şi din Ucraina.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Cereale din Polonia, Zbigniew Kaszuba, consideră că importul cerealelor din Ucraina "este o problemă", deoarece costurile de producţie sunt mult mai scăzute acolo decât în ţările UE.

Agerpres

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close