Antena 3 CNN Externe Pottering cere atleţilor de la Jocurile Olimpice să protesteze faţă de situaţia din Tibet

Pottering cere atleţilor de la Jocurile Olimpice să protesteze faţă de situaţia din Tibet

Pottering cere atleţilor de la Jocurile Olimpice să protesteze faţă de situaţia din Tibet
04 Aug 2008   •   12:31

Preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, le-a cerut atleţilor care participă la Jocurile Olimpice de la Beijing să protesteze faţă de situaţia drepturilor omului din Tibet, relateză EUObserver. Într-un articol apărut în ediţia de duminică a tabloidului german Bild, politicianul creştin-democrat german a apreciat că dragostea pentru sport nu ar trebui să fie o scuză pentru a trece cu vederea chestiunile legate de drepturile omului.

"Aş dori să-i încurajez pe atleţi - bărbaţi şi femei - să privească lucrurile aşa cum sunt şi să nu întoarcă privirea. Fiecare atlet poate, în felul său, să dea un semnal. Este de datoria noastră să nu-i uităm pe oamenii din Tibet care luptă pentru supravieţuirea lor culturală", a spus şeful legislativului comunitar.

Declaraţiile lui Pöttering survin pe fondul unei nemulţumiri politice generale legate de cenzura de la Beijing, după ce autorităţile chineze şi-au retras promisiunea iniţială de a permite accesul nerestricţionat la internet al miilor de jurnalişti care acoperă evenimentul ce va debuta la 8 august.

"Nu înţeleg de ce guvernul chinez a limitat din nou accesul la internet, declanşând scepticism la nivel internaţional", a declarat şi ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier pentru revista Der Spiegel.

Ediţia de anul acesta a Jocurilor Olimpice este, de luni de zile, umbrită de reprimarea de către guvernul chinez a manifestaţiilor de protest ale tibetanilor, nu puţini fiind cei care au sugerat că ar trebui chiar să i se retragă Beijingului privilegiul de a găzdui acest eveniment de mare anvergură.

În luna aprilie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care se sugera că ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice să fie boicotată de toţi liderii europeni dacă Beijingul nu iniţiază discuţii cu Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului. Totuşi, majoritatea liderilor europeni nu au luat încă o poziţie oficială.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy - totodată şi preşedinte în exerciţiu al UE - a anunţat că va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor, atrăgându-şi numeroase critici. Şi comisarul european pentru comerţ, Peter Mandelson, i-a îndemnat pe liderii europeni să dea dovadă de pragmatism în abordarea relaţiilor cu China.

Sursă foto: www.cor.europa.eu

Agerpres

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close