Antena 3 CNN Externe Povestea geniului informatic care a fraudat Societe Generale cu 5 miliarde euro

Povestea geniului informatic care a fraudat Societe Generale cu 5 miliarde euro

Povestea geniului informatic care a fraudat Societe Generale cu 5 miliarde euro
25 Ian 2008   •   08:34

Conducerea băncii Société Générale a prezentat scuze publice acţionarilor pentru uriaşa fraudă care i-a adus pierderi de aproape 5 miliarde de euro. Frauda, considerată cea mai mare din istoria sistemului bancar, a fost comisă de un tânăr trader al băncii care a reuşit să evite toate procedurile de control. Scandalul nu are nici un efect asupra BRD, filiala din România, deoarece gestiunea sa este separată de cea a băncii franceze.

Autorul fraudei, Jérome Kerviel, are 31 de ani şi lucrează la bancă din anul 2000. El este descris ca un "geniu informatic", dar în acelaşi timp o persoană "fragilă", cu "greutăţi familiale", ale căror acţiuni nu urmăreau "îmbogăţirea personală".

JÉROME KERVIEL


Kerviel s-a lansat în tranzacţii tot mai riscante pe piaţa, foarte sofisticată, a "produselor derivate", unde Société Générale este numărul unu în lume. Cunoaşterea detaliată a procedurilor de control i-a permis să-şi ascundă operaţiunile până sâmbăta trecută, când o eroare a dat totul la iveală.

Luni, banca a început să lichideze plasamentele lui Kerviel, dar criza bursieră declanşată chiar în acea zi a sporit şi mai mult pagubele.

Potrivit unor surse, Kerviel ar fi dispărut fără urmă, dar avocata sa susţine că el "nu a fugit" şi "rămâne la dispoziţia justiţiei".

Experţii sunt consternaţi de cele întâmplate, iar unii lasă chiar să se înţeleagă că vânzările masive ale băncii au jucat un rol în criza bursieră.

Într-o scrisoare publicată vineri de presa franceză, preşedintele băncii Société Générale afirmă că înţelege "dezamăgirea şi mânia" micilor acţionari şi îi asigură că instituţia va trece cu bine prin această încercare. Preşedintele le-a dat acţionarilor şi o veste bună: banca a încheiat anul trecut cu beneficii, în ciuda pagubei de aproape cinci miliarde de euro, la care s-au adăugat alte două miliarde provocate de criza creditului imobiliar din Statele Unite.

La Bucureşti, conducerea BRD i-a asigurat, de asemenea, pe clienţi că nu vor avea de suferit. ?Societe Generale are capacitatea de a rezista acestei crize fără nici o problemă. Iar clienţii BRD nu vor fi afectaţi de ceea ce s-a întamplat la nivelul grupului?, a declarat Patrick Gelin, preşedintele BRD.

BANCA FRANCEZĂ SOCIETE GENERALE ? FRAUDATĂ CU 4,9 MILIARDE DE EURO

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close