Antena 3 CNN Externe Poziţia României faţă de Kosovo, folosită în lupta electorală din Serbia

Poziţia României faţă de Kosovo, folosită în lupta electorală din Serbia

Poziţia României faţă de Kosovo, folosită în lupta electorală din Serbia
18 Ian 2008   •   13:54

Poziţia României faţă de posibila independenţă a provinciei Kosovo este una dintre temele principale ale campanieie electorale pentru prezidenţialele din Serbia. Candidatul Partidului Radical Sârb, Tomislav Nikolic, şi actual preşedinte Boris Tadici au dezbătut aprins relaţiile diplomatice ale Belgradului cu Bucureştiul. Lupta este foarte strânsă între Nikolici şi Tadici în ultima parte a campaniei electorale pentru preşedinţia Serbiei.

Radicalul Tomislav Nikolici, care conduce în sondaje, a acuzat România că a colaborat cu NATO în timpul bombardării ţării sale din 1999. Nikolici a atacat dur România şi Bulgaria precizând că în perioada atacurilor asupra Iugoslaviei, cele două ţări au permis Alianţei survolarea spaţiului lor aerian. Cu o oră mai devreme preşedintele în exerciţiu, Boris Tadic aprecia poziţia Bucureştiului faţă de problema independeţei Kosovo.

"Mai multe ţări ne susţin, Spania, Cipru, România. Preşedintele Băsescu, premierul Tăriceanu au spus de mai multe ori că nu vor recunoaşte Kosovo, fiecare ţară îşi apără interesele şi e normal să fie aşa - România are probleme cu maghiarii, Ciprul cu problemele cunoscute de acolo, Spania - de asemenea" a spus Tadic.

Actualul preşedinte este sprijinit de altfel de comunitatea românească din Serbia. Potrivit ultimelor sondaje publicate ieri în presa de la Belgrad, candidatul Partidului Radical Sârb, Tomislav Nikolic conduce în sondaje cu 36,% din intenţiile de vot. El este urmat la trei procente de preşedintele în exerciţiu şi candidatul Partidului Democrat, Boris Tadic.

Antena 3

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close