Antena 3 CNN Externe Premieră în sistemul solar: A fost descoperit un lac în stare lichidă pe satelitul Titan

Premieră în sistemul solar: A fost descoperit un lac în stare lichidă pe satelitul Titan

Premieră în sistemul solar: A fost descoperit un lac în stare lichidă pe satelitul Titan
31 Iul 2008   •   12:45

Cercetătorii de la NASA au identificat primul lac în stare lichidă din sistemul nostru solar. Lacul se află pe Titan, unul dintre cei mai mari sateliţi ai lui Saturn, informează AFP. Formaţiunea lichidă a fost observată de sonda Cassini, o misiune americano-europeană, ce studiază planeta Saturn. Cei de la NASA spun că lacul ?conţine hidrocarburi lichide? şi etan, care pe Terra se găseşte în stare gazoasă.

"Acest lucru face din Titan singurul obiect din sistemul nostru, în afară de Terra, la suprafaţa căruia s-au descoperit lichide", a explicat Jet Propulsion Laboratory (JPL), divizie a NASA.

Înainte ca sonda să survoleze satelitul, "cercetătorii credeau că Titan este acoperit cu oceane de metan, etan şi alte hidrocarburi uşoare", a indicat NASA.

Totuşi, Cassini a detectat "sute de obiecte întunecate care semănau cu lacurile. Până în prezent, nu se ştia dacă aceste obiecte erau lichide sau solide şi întunecate", menţionează agenţia de presă. Lichidul a fost depistat în urma unei analize pe bază de infraroşu.

Pentru că se întinde pe o suprafaţă asemnănătoare cu cea a lacului Ontario, dintre Canada şi SUA, i s-a dat numele de Ontario Lacus. Acesta măsoară aproximativ 20.000 de kilometri pătraţi.

La suprafaţa satelitului Titan, temperatura poate atinge şi -184 de grade Celsius, temperatură la care etanul se lichefiază.

NASA a publicat studiul în revista Nature.

Sursă foto: Wikipedia

Antena3.ro

×
Parteneri
Produsul tradițional preferat de români care nu va mai avea același gust
x close