Antena 3 CNN Externe Premieră ştiinţifică. Embrionul unei vertebrate, studiat încă de la stadiul de celulă unică

Premieră ştiinţifică. Embrionul unei vertebrate, studiat încă de la stadiul de celulă unică

Premieră ştiinţifică. Embrionul unei vertebrate, studiat încă de la stadiul de celulă unică
10 Oct 2008   •   11:05

Oamenii de ştiinţă au reuşit să studieze, cu ajutorul unui microscop ultra-performant, dezvoltarea unui embrion de peşte-zebră încă din stadiul de celulă unică. Este pentru prima dată când această performaţă a fost realizată pe un animal vertebrat. Cercetătorii au reconstiutuit digital o imagine tridimensională a celulei în dezvoltare, realizare care ar putea aduce informaţii preţioase despre modul în care se formează organele umane şi despre cauzele genetice care stau la baza unor boli.
Joachim Wittbbrodt. coordonatorul proiectului, a amintit că astfel de cercetări s-au mai efectuat pe nevertebrate, ale căror organisme au doar câteva sute de celule, dar reproducerea unui organism vertebrat s-a dovedit imposibilă până în prezent. Echipa germană a reuşit să depăşească acest stadiu al cercetării numai după ce a realizat un microscop cu o putere suficient de mare, încât să poată urmări dezvoltarea concomitentă a zeci de mii de celule, fără însă a necesita o cantitate de energie atât de mare încât să pericliteze embrionul, anunţă Reuters.
Microscopul scanează embrionul folosind o tehnologie specială, care permite ca, ulterior, cu ajutorul unui computer, imaginea organismului să fie reconstituită şi să ofere o hartă completă a stadiilor de dezvoltare.
Peştele-zebră este preferat de cercetători deoarece poate fi reprodus în laborator la costuri mai scăzute decât un cobai şi prezintă numeroase similarităţi cu organismul uman. Cercetătorii spun că microscopul poate studia cu succes şi celule de şoareci, pui de găină sau broaşte. Astfel de experimente ar putea elucida modul în care se dezvoltă anumite tumori sau felul în care uneori celulele se "întorc" împotriva organismului şi dau naştere unor boli precum artrita.
Sursa foto: abc.net.au
Antena3.ro

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close