Antena 3 CNN Externe Premierul kosovar a confirmat că proclamarea independenţei va avea loc duminică

Premierul kosovar a confirmat că proclamarea independenţei va avea loc duminică

Premierul kosovar a confirmat că proclamarea independenţei va avea loc duminică
16 Feb 2008   •   13:00

Premierul din Kosovo a confirmat că independenţa provinciei din sudul Serbiei va fi proclamată duminică. Thaci a precizat că duminică este ziua în care "voinţa cetăţenilor din Kosovo" va fi îndeplinită. Statele Unite şi mai multe ţări ale Uniunii Europene şi-au exprimat în cursul ultimelor săptămâni intenţia de a recunoaşte rapid independenţa Kosovo. În schimb, autorităţile de la Belgrad, susţinute de Rusia, şi sârbii din provinicie se opun independenţei unilaterale.

Uniunea Europeană a aprobat lansarea misiunii de securitate şi justiţie, de 2000 de persoane, în Kosovo, chiar în ajunul mult vehiculatei proclamări a independenţei provinciei. Surse diplomatice au precizat că nici un stat membru al Uniunii nu s-a opus planului de operaţiuni pentru această misiune. ?Sosirea lor va ajuta în special tribunalele şi procurorii să-şi mărească eficienţa. De asemenea se vor ocupa cu dosarele de crime care nu au fost saoluţionate până acum în Kosovo?, declara Nekibe Kelmendi, ministrul kosovar al Justiţiei.

Misiunea intervine cu o zi înainte ca provincia să-şi declare independenţa unilaterală, potrivit surselor diplomatice deşi premierul a ţinut vineri o conferinţă de presă în care a evitat să confirme sau să infirme acest lucru. Hashim Thaci a răspuns doar : ?Vom continua să discutăm despre aceasta?', după care a continuat să se refere la situaţia minorităţii sârbe din Kosovo. ?În Kosovo, ca stat independent, nici un cetăţean nu va fi discriminat sau marginalizat. Mă voi implica personal ca să mă asigur că istituţiile din Kosovo vor respecta drepturile tuturor cetăţenilor. Parlamentul din Kosovo a aprobat o moţiune care permite adoptarea în 24 de ore, a legilor independenţei provinciei sârbe. Un cotidian albanez de la Pristina a publicat viitoarea Constituţie a provinciei. Pe de altă parte, sârbii din Kosovo au respins independenţa provinciei şi au convenit să îşi constituie propriul Parlament la municipalele sârbe prevăzute în luna mai?, declara premierul Hashim Thaci.

Antena 3

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close