Antena 3 CNN Externe Premierul rus la Belgrad, pe fondul tensiunilor din Kosovo

Premierul rus la Belgrad, pe fondul tensiunilor din Kosovo

Premierul rus la Belgrad, pe fondul tensiunilor din Kosovo
25 Feb 2008   •   12:00

Prim-ministrul Dmitri Medvedev, favoritul alegerilor prezidenţiale care se vor desfăşura luna viitoare în Rusia, efectuează luni o vizită la Belgrad, împreună cu ministrul de externe Sergei Lavrov. Cei doi se vor întâlni cu preşedintele Serbiei, Boris Tadic şi cu prim-ministrul Vojislav Kostunica. Tot luni, premierul sârb a cerut Statelor Unite să anuleze decizia de recunoaştere a noului stat kosovar.

Ministrul rus de externe Sergei Lavrov a acuzat Statele Unite de ?cinism flagrant? deoarece a recunoscut independenţa provinciei Kosovo în urmă cu o săptămână.

"Suportul doar pentru partea albaneză din Kosovo, dispreţ pentru lege şi pentru soarta a peste 100.000 de sârbi care sunt efectiv târâţi spre un ghetou, nu este măsura unui cinism flagrant?", a declarat duminică Sergei Lavrov, ministrul rus de externe, citat de BBC.

Declaraţia acestuia a venit ca urmare a unui comentariu al Secretarului american de stat, Nicholas Burns. Acesta a acuzat Rusia de agravarea tensiunilor în problema Kosovo. Tot luni, miniştri ai guvernului de la Belgrad vor vizita comunităţile sârbeşti din Kosovo pentru a le transmite acestora că Belgradul consideră în continuare provincia Kosovo ca fiind parte din Serbia.

Oficial sârb Slobodan Samardzic este cel care va conduce delegaţia. Acestuia i se va interzice, însă, intrarea în Kosovo până când îşi cere scuze pentru remarcile sale care au instigat la violenţă. Samardzic a calificat ca fiind "legitime" actele sârbilor kosovari care au incendiat cele două puncte de frontieră.

Două zile mai târziu, mai multe ambasade, printre care şi cea a SUA au fost atacate la Belgrad. "Statele Unite sunt principalul vinovat pentru toate violentele care au început din 17 februarie. Sursa violenţei este violarea legilor internaţionale", a declarat Samardzic, citat de BBC.

Rusia a reacţionat iniţial foarte violent vis-a-vis de proclamarea independenţei Kosovo. Duminică însă, şi-a temperat ameninţările potrivit cărora Moscova va recurge la forţă dacă NATO sau UE provoacă ONU privind Kosovo.

"Nu avem intenţia de a interveni militar într-o zonă de conflict în afara frontierelor noastre", a spus Dimitri Rogozin, reprezentantul Rusiei la NATO, citat de agenţia Interfax. "Nu există un atac direct împotriva Rusiei sau atacuri directe la adresa intereselor noastre naţionale", a adăugat acesta.

Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close