Antena 3 CNN Externe Presa străină, despre reacţia lui Sarkozy faţă de Băsescu: Un refuz brutal

Presa străină, despre reacţia lui Sarkozy faţă de Băsescu: Un refuz brutal

Presa străină, despre reacţia lui Sarkozy faţă de Băsescu: Un refuz brutal
Sursa foto: Foto: Agerpres
21 Noi 2010   •   12:40

Gestul preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, de a refuza o discuţie cu omologul său român Traian Băsescu, la Lisabona, surprins de camerele de televiziune, este comentat de presa internaţională, care publică fotografii şi înregistrări video de la întâlnirea celor doi, informează Mediafax.
   
Cotidianul francez Le Monde publică un material însoţit de o fotografie şi de o înregistrare video, în care vorbeşte despre un "refuz brutal" al lui Nicolas Sarkozy în faţa preşedintelui român, "dornic să discute cu el", cu ocazia summitului NATO de la Lisabona.
   
Scena, înregistrată de camerele de televiziune, s-a derulat vineri seara, în timpul "fotografiei de familie" care reuneşte şefii de stat şi de Guvern, potrivit Le Monde. Întrebat despre acest lucru, Sarkozy a negat că ar fi refuzat să discute cu omologul său român, cu care ar fi avut ulterior numeroase conversaţii.
   
La rândul său, site-ul francez de informaţii Le Post relatează că "încă de la sosirea şefilor de stat, preşedintele român a încercat să vorbească cu Nicolas Sarkozy, care, vizibil enervat, l-a abandonat". Site-ul, care difuzează şi o înregistrare video de la această întâlnire, aminteşte că în septembrie cei doi şefi de stat au avut deja un schimb de replici, pe tema romilor.
   
"Traian Băsescu s-a îndreptat apoi spre Silvio Berlusconi, şeful Guvernului italian. Acesta a părut de asemenea enervat de preşedintele român. Şi i-a transmis acest lucru printr-un gest dintre cele mai explicite", continuă site-ul Le Post, referindu-se la faptul că Berlusconi a făcut în câteva rânduri semne cu degetul la cap.
   
Potrivit Agenţiei France Presse, imaginile filmate vineri de televiziuni, după fotografia de familie a şefilor de stat şi de Guvern din ţările NATO, arată un schimb de replici între cei preşedinţii român şi francez, care a fost interpretat ca o altercaţie.
   
Întrebat sâmbătă despre un eventual diferend cu preşedintele român, Traian Băsescu, Sarkozy a dezminţit orice tensiune privind aderarea României la Schengen, adăugând că se înţelege "foarte bine" cu omologul său român şi că "nu sunt probleme".
   
"Nu am refuzat deloc să-i vorbesc", a declarat Sarkozy. "Am vorbit poate de 15 ori cu preşedintele român, care este un om de mare calitate, pe care îl apreciez foarte mult", a precizat preşedintele francez, citat de AFP.
   
Ştirea AFP a fost preluată de numeroase publicaţii internaţionale şi site-uri de ştiri, precum Libération, Euronews, France24, Le Parisien, Les Echos, RTL Info.be şi 7sur7.be.

×
Parteneri
E oficial: Reguli noi pentru românii care vor să își facă buletinul!
x close