Antena 3 CNN Externe Presa străină: Rusia ar putea aplica în Ucraina un scenariu militar similar celui din Georgia

Presa străină: Rusia ar putea aplica în Ucraina un scenariu militar similar celui din Georgia

Presa străină: Rusia ar putea aplica în Ucraina un scenariu militar similar celui din Georgia
14 Aug 2008   •   09:37

După succesul militar din Georgia, Rusia ar putea încerca să repete scenariul în Ucraina, spun unii experţi occidentali, citaţi de agenţia de presă Bloomberg şi de Washington Post. Aceştia consideră că Rusia doreşte să împiedice aderarea Georgiei şi Ucrainei la NATO şi chiar să instaleze la Tbilisi şi Kiev conduceri obediente, în locul celor pro-occidentale.

"Încă nu ştim cine va urma, dar, cel mai probabil, va fi Ucraina", declara, miercuri, într-un interviu, fostul preşedinte georgian şi ministru sovietic de externe Eduard Şevardnadze.

Situaţia din Ucraina este aseamănătoare cu cea din Georgia. Amândouă sunt foste republici sovietice conduse de lideri pro-occidentali aduşi la putere în urma unor revoluţii paşnice susţinute de Washington.

Pentru Statele Unite, Georgia şi Ucraina sunt o contra-pondere la influenţa Rusiei în spaţiul post-sovietic şi pilonii unei strategii de asigurare a unor coridoare energetice care să ocolească teritoriul rus.

Cele două ţări au cerut aderarea la NATO, dar summitul de la Bucureşti a amânat, până în decembrie, decizia asupra Planului de Acţiune care le-ar fi deschis calea spre Alianţă.

"Rusia poate considera că este bine să ridice nivelul tensiunii cu Ucraina înaintea analizei NATO din decembrie", afirmă doi analişti ai băncii Citigroup din Londra. "Dacă actualul conflict încetineşte sau chiar inversează procesul de integrare a Georgiei în Occident, Ucraina ar putea avea aceeaşi soartă", adaugă aceştia.

Directorul Centrului de Studii Strategice şi Internaţionale din Washington, crede şi el că operaţiunea militară din Georgia ar putea fi un avertisment la adresa Ucrainei, ca să renunţe la NATP.

"În caz contrar, Moscova poate interveni în apărarea intereselor populaţiei ruse din Ucraina, ostilă Alianţei Atlantice?, susţine acesta.

Ce poate face Occidentul pentru a preveni această evoluţie? "Statele Unite şi Uniunea Europeană trebuie să spună clar că Ucraina şi Georgia nu vor fi condamnate să rămână într-un fel de zonă gri", susţin, în Washington Post, fostul secretar de stat adjunct Ron Asmus şi fostul ambasador Richard Holbrooke. Iar fostul consilier american pentru securitate naţională Zbigniew Brzezinski nu ezită să asemene criza din Georgia cu atacarea Finlandei de către trupele lui Stalin, în 1939. "Acest gen de confruntare este cel mai bun răspuns la întrebarea de ce vor cele două ţări să devină membre în NATO", spune Brzezinski.

Antena3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close