Antena 3 CNN Externe Preşedintele american George W. Bush aprobă furnizarea de arme statului Kosovo

Preşedintele american George W. Bush aprobă furnizarea de arme statului Kosovo

Preşedintele american George W. Bush aprobă furnizarea de arme statului Kosovo
20 Mar 2008   •   19:15

Preşedintele american George W. Bush a aprobat miercuri furnizarea de arme în Kosovo, astfel, stabilind un prim pas în crearea relaţiilor între cele două ţări. Un oficial din cadrul administraţiei a precizat că această autorizare intervine după recunoaşterea independenţei noului stat de către Statele Unite. El a declarat că există totuşi restricţii militare impuse statului Kosovo de planul lui Martti Ahtissari, conform căruia Kosovo nu are dreptul decât la o forţă de securitate de 2.500 de militari, instruită şi monitorizată de NATO.

Potrivit lui Bush, acest lucru "va consolida securitatea Statelor Unite şi va contribui la pacea internaţională", acestea fiind criteriile generale pentru ca teritoriul Kosovo să aibe dreptul la aceste livrări conform legistaţiei americane privind exporturile de arme.

Statele Unite îşi consolidează astfel cooperarea cu Kosovo, promovează stabilitatea în Balcani şi sporesc capacităţile noului stat de a participa la misiuni de pace, combatere a terorismului sau de a face faţă unor urgenţe umanitare.

Kosovo şi-a proclamat independenţa la 17 februarie. Statele Unite au recunoscut independenţa a doua zi, în pofida opoziţiei Serbiei şi Rusiei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close