Antena 3 CNN Externe Preşedintele american, pus la colţ de lumea arabă

Preşedintele american, pus la colţ de lumea arabă

Preşedintele american, pus la colţ de lumea arabă
18 Mai 2008   •   15:21

Discursul pe care l-a susţinut George Bush în faţa parlamentului israelian a fost taxat rapid de lumea arabă. Chiar şi de ţările care urmau să fie vizitate de preşedintele american.



Presa egipteană îl critică pe înaltul oaspete
?Bush şi-a uitat rolul de mediator imparţial şi şi-a arătat adevărata faţă în Knesset?, a constatat cotidianul egiptean pro-guvernamental Al-Gomhuriya, care îl consideră pe actualul locatar de la Casa Albă ?un preşedinte care a eşuat şi care nu a contribuit cu nimic altceva decât cu un discurs infect?. ?Discursul lui Bush inspirat de Tora ridică întrebări privind credibilitatea rolului asumat de Statele Unite în Orientul Mijlociu?, notează cel mai citit cotidian egiptean, Al-Ahram. Acestea au fost mesajele de întâmpinare ale jurnaliştilor din Cairo la adresa celui mai puternic om de pe planetă.

Arabia Saudită aminteşte de drepturile palestinienilor
George Bush discută, duminică, în Egipt, despre problemele zonei şi căile de rezolvare a acestora. Dar nici măcar saudiţii, aliaţi tradiţionali ai americanilor, deşi i-au făcut cadou oaspetelui de la Washington o extracţie suplimentară de 300.000 de barili de petrol pe zi ? care nu rezolvă problemele SUA ? nu au putut să nu reacţioneze la cuvintele rostite în Israel de liderul de la Casa Albă.

Arabia Saudită a urmărit ?cu interes? discursul şi a conştientizat legăturile ?speciale? dintre SUA şi Israel, a precizat, joi, prinţul Saud al-Faisal, şeful diplomaţiei de la Riad. Dar, a completat el, ?este important de asemenea să fie susţinute drepturile legitime, istorice şi politice, ale palestinienilor?. Prinţul a acuzat Israelul că a ?confiscat? aceste drepturi şi că practică o politică de ?pedepsire colectivă? a palestinienilor.

Un pas înapoi
În aceste condiţii, presat de ţările arabe, George Bush a fost nevoit să facă, sâmbătă, un pas înapoi şi să revină cu precizări. El consideră că a fost înţeles greşit şi că, de fapt, ?este clar că eu cred că putem reuşi să definim un stat palestinian înainte de finalul preşedinţiei mele şi vom lucra din greu pentru a atinge acest obiectiv?.

În conferinţa de presă susţinută după întrevederea pe care a avut-o la Sharm-el Sheikh cu preşedintele afgan, Hamid Karzai, şeful statului american a subliniat că fiecare întâlnire pe care o are cu liderii din zonă înseamnă încă un pas înainte spre statul palestinian, a cărui formare este improtantă pentru pacea din zonă.

Este greu de crezut însă că Bush va reuşi să liniştească spiritele atât de uşor. Cum este greu de crezut şi că va ?face presiuni aupra Israelului pentru a accelera negocierile şi a nu mai pierde timp, pentru a se putea ajunge la un acord până la sfârşitul anului?, aşa cum au cerut palestinienii.

Mai curând, Marele Orient Mijlociu va rămâne visul lui George W. Bush. Un vis pe care nu se ştie dacă îl va agrea şi succesorul lui de la Casa Albă.

Arabia la Zi

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close