Antena 3 CNN Externe Preşedintele georgian vrea relaţii mai bune cu Rusia

Preşedintele georgian vrea relaţii mai bune cu Rusia

Preşedintele georgian vrea relaţii mai bune cu Rusia
08 Ian 2008   •   14:06

Preşedintele Georgiei Mihail Saakaşvili spune ca vrea relaţii mai bune cu Rusia. Liderul de la Tbilisi, reconfirmat în funcţie de alegerile de duminică, are planuri ambiţioase pentru noul mandat. Opoziţia susţine în continuare că are documente care dovedesc faptul că scrutinul a fost falsificat.
Comisia Electorală Centrală de la Tbilisi a anunţat că Saakaşvili a câştigat scrutinul prezidenţial cu aproximativ 52 la sută din voturi. Opoziţia susţine însă că preşedintele nu a obţinut pragul necesar validării primului clasat, adică 50 la sută din voturi. "În acest moment, cum am spus deja, contestăm 100.000 de voturi, dar, din păcate, am sentimentul că vor fi mai multe?, a declarat Tina Khidashel, unul dintre liderii opoziţiei georgiene.

Potrivit observatorilor internaţionali, scrutinul s-a desfăşurat corect şi democratic. Saakaşvili nu a comentat acuzaţiile şi s-a mulţumit doar să îşi prezinte priorităţile, în viitorul mandat.

Preşedintele îşi doreşte o relaţie bună cu partidele de opoziţie, care ar avea şanse să câştige viitoarele alegeri parlamentare. "Este o situaţie din care pot câştiga ambele părţi. Este o situaţie în care cealaltă tabără poate încă învinge, în alegerile parlamentare", a subliniat Saakaşvili.

Mai mult, Saakaşvili îşi doreşte şi o relaţie bună cu Rusia. Relaţiile dintre Tbilisi şi Moscova au fost tensionate în cursul primilor patru ani de mandat ai preşedintelui, după ce liderul de la Tbilisi a iniţiat o politică externă pro-occidentală şi de aderare la NATO.

Antena 3

×
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close