Antena 3 CNN Externe Preşedinţia UE: Promisiunea făcută României referitoare la intrarea în Schengen, încălcată. Nu mai există încredere între state

Preşedinţia UE: Promisiunea făcută României referitoare la intrarea în Schengen, încălcată. Nu mai există încredere între state

Preşedinţia UE: Promisiunea făcută României referitoare la intrarea în Schengen, încălcată. Nu mai există încredere între state
Sursa foto: Foto: Agerpres
22 Sep 2011   •   18:12

Preşedinţia poloneză a UE a informat că două state au făcut imposibilă adoptarea unei decizii privind Schengen, făcând evident referire la România şi Bulgaria. Cele două state, a declarat preşedinţia UE, au primit promisiunea, la data aderării la UE, că dacă îndeplinesc condiţiile necesare vor fi admise în Schengen, însă "promisiunea a fost încălcată".

"Astăzi, două state membre au făcut imposibilă adoptarea unei decizii privind extinderea Schengen. Acest lucru ne duce la o concluzie tristă în privinţa încrederii reciproce între statele membre", a declarat Jerzy Miller, ministrul polonez de Interne, citat de Mediafax.

"La data semnării Tratatului de aderare, România şi Bulgaria au primit promisiunea că, dacă îndeplinesc condiţiile necesare, vor fi admise în Spaţiul Schengen. Ştim din aprilie că au îndeplinit condiţiile. Azi, promisiunea a fost încălcată", a adăugat ministrul polonez.

Miller a mai precizat că în prezent nu există suficientă încredere reciprocă între statele membre. "Azi am uitat că ideile europene sunt importante",a spus oficialul polonez.

"Adevărul este că atât România cât şi Bulgaria au făcut progrese foarte importante. Adevărul este că România şi Bulgaria apără frontierele externe ale UE, din aprilie, la standarde Schengen", a spus el.

Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen s-a amânat pentru o dată neprecizată.

La data de 16 septembrie, Guvernul olandez a anunţat că se va opune chiar şi aderării parţiale a României şi Bulgariei la Schengen. Ulterior, şi autorităţile finlandeze au decis să se opună.

 

 

×
Subiecte în articol: spatiul Schengen România aderare
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close