Antena 3 CNN Externe Prima navă rusească participantă la campania din Georgia a revenit la bază

Prima navă rusească participantă la campania din Georgia a revenit la bază

Prima navă rusească participantă la campania din Georgia a revenit la bază
23 Aug 2008   •   14:27

Prima navă de război rusească implicată în conflictul din Georgia a revenit vineri în portul său de bază, Sevastopol, din peninsula ucraineană Crimeea. Sosirea vasului a prilejuit o confruntare între două grupuri rivale de manifestanţi, de-o parte rusofilii, de cealaltă parte ucrainenii

Nava lansatoare de rachete „Miraj” a revenit la Sevastopol după ce, potrivit unor relatări, în timpul conflictului cu Georgia a scufundat o vedetă rapidă. Vasul a fost întâmpinat de câteva sute de simpatizanţi ai Rusiei, dar şi de un număr mai mic de naţionalişti ucraineni, veniţi dintr-un oraş vecin. Cele două grupuri s-au înfruntat încă dinainte de sosirea navei. Până la urmă, ucrainenii s-au retras şi i-au lăsat pe rivalii lor să scandeze în voie numele Rusiei.

Alte incidente au avut loc în centrul oraşului, unde rusofilii au încercat să ia cu forţa un drapel ucrainean. Poliţiştii au fost nevoiţi să despartă cele două grupuri care-şi adresau reciproc insulte. Nimeni nu a fost rănit iar în cele din urmă spiritele s-au calmat. La Sevastopol urmează să mai revină alte trei nave participante la campania din Georgia.

După declanşarea conflictului din Caucaz, preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a decretat că navele ruseşti nu se vor mai putea deplasa în apele Ucrainei fără aprobarea sa prealabilă. Peninsula Crimeea a fost inclusă în Ucraina abia în 1954 iar majoritatea locuitorilor sunt ruşi sau rusofili. Creşterea tensiunii i-a făcut pe unii analişti să se teamă de o intervenţie armată a Rusiei în Ucraina, după un scenariu asemănător celui din Georgia.

Antena 3

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close