Antena 3 CNN Externe Prima ţară din lume care a declarat avortul un drept constituțional

Prima ţară din lume care a declarat avortul un drept constituțional

O ţară din Uniunea europeană a adoptat un proiect de lege prin care avort devine un drept constituțional.

Prima ţară din lume care a declarat avortul un drept constituțional
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Mar 2024   •   23:45

Franța a devenit prima țară din lume care face din avort un drept constituțional - guvernul francez afirmând că această măsură este un răspuns la înăsprirea legislației din SUA, potrivit Sky News.

Un proiect de lege care a fost adoptat de Senatul francez în urma unui vot miercuri, 28 februarie, a fost aprobat în urma unei sesiuni comune a parlamentului de luni.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat săptămâna trecută că guvernul său se angajează să "facă ireversibil dreptul femeilor de a face avort prin înscrierea acestuia în Constituție”.

Guvernul francez a afirmat în introducerea la proiectul de lege că dreptul la avort este amenințat în SUA, unde Curtea Supremă a anulat în 2022 o hotărâre veche de 50 de ani care îl garanta.

În introducerea la legislația franceză se spune: "Nu este nevoie de o lege care să fie modificată: "Din nefericire, acest eveniment (din SUA) nu este izolat: în multe țări, chiar și în Europa, există curente de opinie care încearcă să împiedice cu orice preț libertatea femeilor de a-și întrerupe sarcina dacă doresc”.

Niciunul dintre principalele partide politice franceze reprezentate în parlament nu a pus sub semnul întrebării dreptul la avort, care a fost dezincriminat în țară în 1975.

×
Subiecte în articol: Franta avort drept constitutional
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close