Antena 3 CNN Externe Prima zi de doliu în China. 71.000 de morţi şi dispăruţi, în urma cutremurului de 7,9 grade

Prima zi de doliu în China. 71.000 de morţi şi dispăruţi, în urma cutremurului de 7,9 grade

Prima zi de doliu în China. 71.000 de morţi şi dispăruţi, în urma cutremurului de 7,9 grade
19 Mai 2008   •   09:27

China a intrat în cele trei zile de doliu naţional pentru victimele cutremurului de acum o săptămână. Luni, toţi cei peste un miliard de chinezi vor păstra un moment de reculegere pentru cei 71.000 de morţi şi dispăruţi. Deşi echipele de salvare continuă să găsească supravieţuitori, speranţele sunt tot mai mici iar autorităţile se concentrează pe ajutorul pentru sinistraţi.

Drapelul naţional chinez a fost coborât în bernă în piaţa Tiananmen din Beijing. Chiar şi ştafeta olimpică este suspendată în timpul zilelor de doliu. La ceremonie au asistat, pe lângă obişnuiţii turişti, numeroşi oameni de rând care au ţinut să-şi exprime, în acest fel, solidaritatea cu victimele şi sinistraţii.

În sud-vestul ţării, o puternică replică a cutremurului a făcut, duminică, alte trei victime. Mai multe oraşe din zona epicentrului, prefăcute în mormane de ruine, au fost părăsite de localnicii care se tem de noi seisme sau de inundaţii. Meteorologii au anunţat, pentru zilele următoare, ploi torenţiale care ar putea provoca alunecări de teren.

Salvatorii au mai scos la lumină două persoane care au petrecut aproape 150 de ore sub dărâmături. După un asemenea interval, supravieţuirea poate fi considerată pe drept cuvânt un miracol. Cea mai importantă preocupare a autorităţilor este prevenirea epidemiilor care ar putea declanşa o nouă catastrofă. Ajutoarele continuă să sosească din toată lumea, iar chinezii s-au mobilizat şi ei în sprijinul sinistraţilor. În urma unui "teledon" organizat ieri de televiziunea din provincia Sîciuan s-au strâns câteva milioane de dolari.



Tragedia din China nu-i lasă indiferenţi pe români. Crucea Roşie Română a demarat, luni, un program de strângere de fonduri pentru persoanele afectate de cutremurul din China. Au fost deschise două conturi în care pot fi făcute donaţii, o linie telefonică specială în reţeaua Romtelecom şi un număr comun de sms în reţelele de telefonie mobilă. În principalele oraşe ale României vor fi amplasate corturi ale Crucii Roşii, unde vor fi distribuite materiale informative.

Puteţi face donaţii în conturile:
LEI: RO02BRDE410SV61136934100
EURO: RO35BRDE410SV27880794100

Antena3.ro

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close