Antena 3 CNN Externe Primul pas spre aderarea la UE. Serbia a semnat Acordul de Stabilizare şi Asociere

Primul pas spre aderarea la UE. Serbia a semnat Acordul de Stabilizare şi Asociere

Primul pas spre aderarea la UE. Serbia a semnat Acordul de Stabilizare şi Asociere
30 Apr 2008   •   08:39

Preşedintele Serbiei, pro-europeanul Boris Tadici, şi reprezentanţii UE au semnat, marţi, la Luxemburg, Acordului de Stabilizare şi Asociere, un prim pas spre aderare. Acordul a reprezentat mai curând un gest de încurajare pentru formaţiunile pro-europene sârbe, înaintea alegerilor legislative, întrucât acesta nu va putea fi ratificat decât atunci când Belgradul va coopera pe deplin cu justiţia internaţională.

Tadici a calificat momentul drept unul „istoric” exprimându-şi speranţa că va putea depune, până la sfârşitul anului, candidatura ţării la aderare. În ciuda progreselor, Serbia mai are un drum lung de parcurs până la integrarea în structurile europene. UE a decis să nu înceapă procedura de ratificare decât atunci când puterea de la Belgrad va coopera pe deplin cu Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie.

Tot atunci va intra în vigoare şi acordul economic interimar dintre cele două părţi. Belgia şi Olanda sunt responsabile de impunerea acestei condiţii, deoarece doresc arestarea generalului sârb bosniac Ratko Mladici, inculpat pentru genocid.

Nici în ceea ce priveşte Serbia, lucrurile nu stau mai bine. Şi aici există numeroase voci care nu aprobă acordul cu UE. Naţionaliştii pretind ca orice asemenea document să prevadă explicit apartenenţa provinciei Kosovo la Serbia. Premierul Voislav Koştuniţa e de părere că semnarea acordului este "anticonstituţională, antistatală şi ilegală". Acesta a anunţat că dacă va câştiga alegerile de la 11 ma, va anula actul.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close