Antena 3 CNN Externe Procesul deceniului: Fostul premier francez, acuzat de discreditarea preşedintelui Sarkozy

Procesul deceniului: Fostul premier francez, acuzat de discreditarea preşedintelui Sarkozy

Procesul deceniului: Fostul premier francez, acuzat de discreditarea preşedintelui Sarkozy
Sursa foto: Villepin Sarkozy
21 Sep 2009   •   16:55

Fostul premier francez, Dominique de Villepin, acuzat că ar fi încercat să-l discrediteze pe Nicolas Sarkozy, a ajuns, luni, în faţa instanţei. Procesul care are în prim plan afacerea Clearstream a început pe 21 septembrie, la Paris, informează BBC News.

Fostul prim ministru francez, Dominique de Villepin, este acuzat că ar fi implicat într-o afacere a cărui scop este discreditarea preşedintelui francez. În cazul în care instanţa va decide că este vinovat, Villepin ar putea să petreacă până la cinci ani în spatele gratiilor. În plus, el ar putea fi obligat să plătească o amendă de 45.000 de euro.

Dominique de Villepin neagă, însă, că ar fi implicat în această afacere. ?Procesul îmi va dovedi nevinovăţia şi faptul că sunt acuzat pe nedrept. Adevărul va ieşi la suprafaţă?, a declarat Villepin, înainte de a intra în sala de judecată.
?Procesul deceniului?, aşa cum este numit de presă franceză, ar putea dura patru săptămâni. Însă, sentinţa va fi făcută publică mult mai târziu.

În 2004, Villepin, pe atunci ministru de externe, le-a cerut autorităţilor să facă verificări în cazul afacerii fregatelor vândute de Franţa Taiwanului, în urma căreia au fost încasate comisioane semnificative.

Villlepin este acuzat că ar fi trimis o scrisoare anonimă, în care figura şi o lista falsă de personalităţi care ar fi beneficiat de comisioanele respective, vărsate în conturi secrete deschise la banca luxemburgheză Clearstream.

Pe această listă se afla şi preşedintele Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru al economiei. Cu toate că ar fi ştiut că lista este falsă, Villepin ar fi transmis-o, totuşi, justitiei.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close