Antena 3 CNN Externe Proiectul ?Europa cetăţenilor?, o prioritate a mandatului Franţei la preşedinţia UE

Proiectul ?Europa cetăţenilor?, o prioritate a mandatului Franţei la preşedinţia UE

Proiectul ?Europa cetăţenilor?, o prioritate a mandatului Franţei la preşedinţia UE
08 Iun 2008   •   17:44

Franţa va prelua, la 1 iulie, preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene. Printre priorităţile mandatului se numără şi proiectul "Europa cetăţenilor", pe care Parisul a promis să îl dezvolte. Lucru deloc simplu, ţinând cont de amploarea iniţiativei. Un europarlamentar îi va prezenta preşedintelui Nicolas Sarkozy o serie de propuneri privind acest proiect.

Franţa a promis să facă din mandatul său în fruntea Uniunii Europene o misiune îndreptată spre cetăţean şi spre nevoile societăţii civile. Europarlamentarul francez care va prezenta proiectul Europa cetăţenilor a schiţat o serie de chestiuni care trebuie rezolvate în spaţiul comunitar: diplomele universitare, care nu se echivalează în toate statele membre ale Uniunii, dar şi problema divorţului unui cuplu binaţional, a cărui judecare are loc în două jurisdicţii distincte.

Mai mult, europarlamentarul dă ca exemplu şi situaţia unui român care urmează un tratament în Franţa, context în care este neclar cine plăteşte. În pofida progreselor şi eforturilor oficialilor europeni de reconciliere a populaţiei, proiectul este perceput ca fiind departe de preocupările zilnice. Printre priorităţi se numără, de asemenea, dubla naţionalitate pentru toţi cetăţenii UE, o problemă departe de a fi rezolvată.

Europarlamentarul francez propune, de asemenea, şi garantarea posibilităţii de a transpune peste tot drepturile care decurg din asigurările de sănătate şi pensie, un drept european mai extins în materie civilă, dar şi o definiţie mai clară a drepturilor ?cetăţeanului european?, recunoscute în 1992, prin Tratatul de la Maastricht.

Antena 3

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close