Antena 3 CNN Externe 1.000 de oameni protestează pe străzile din Kabul: ”Nu vrem un guvern care să fie marioneta Pakistanului”

1.000 de oameni protestează pe străzile din Kabul: ”Nu vrem un guvern care să fie marioneta Pakistanului”

Aproape 1.000 de afgani, mai mult femei, protestează pe străzile din Kabul împotriva implicării Pakistanului în guvernarea Afganistanului. Talibanii au deschis focul.

1.000 de oameni protestează pe străzile din Kabul: ”Nu vrem un guvern care să fie marioneta Pakistanului”
Sursa foto: Twitter/ Habib Khan
de Alexandra Ionescu    |    07 Sep 2021   •   12:14

Protestul a survenit la o zi după ce talibanii au confirmat că Generalul Faiz Hameed, directorul-general al serviciilor de informații pakistaneze (ISI) a avut o întâlnire cu mullahul Abdul Ghani Baradar.

Se pare că talibanii ar fi deschis focul asupra oamenilor care mărșăluiau spre hotelul Serena unde este cazat directorul ISI.

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor a confirmat că directorul ISI s-a întâlnit cu mullahul Baradar în timpul vizitei acestuia în Kabul.

A adăugat că în timpul vizitei, talibanii au spus că teritoriul afgan nu va fi folosit împotriva Pakistanului.

Pe străzi s-a strigat: ”moarte Pakistanului”, ”Moarte ISI” și ”Libertate!”

Pakistanul a fost un susținător activ al talibanilor în timpul războiului de 20 cu SUA. 

Ba mai mult, talibanii au numit Pakistanul ”a doua casă”, și au invitat oficialii pakistanezi la ceremonia de numire a guvernului ce urmează să aibă loc în curând.

Mișcarea talibană a luat naștere în Pakistan la începutul anilor 1990, în urma retragerii trupelor sovietice din Afganistan.

Pakistanul a negat în repetate rânduri faptul că a fost „arhitectul” mișcării talibanilor, însă există foarte puține îndoieli în această privință pentru că mulți afgani care s-au alăturat inițial mișcării au fost educați în școli religioase din Pakistan.

De asemenea, Pakistan a fost una din cele trei țări, alături de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care au recunoscut talibanii atunci când aceștia se aflau la putere în Afganistan.

Mai mult, Pakistan a fost ultima țară care a rupt relațiile diplomatice cu grupul islamic.

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
x close