Antena 3 CNN Externe Proteste de amploare în Belarus

Proteste de amploare în Belarus

Proteste de amploare în Belarus
26 Mar 2008   •   10:36

Mii de susţinători ai opoziţiei belaruse au participat aseară la o demonstraţie anti-guvernamentală şi anti-prezidenţială, în capitala Minsk. Poliţia a intervenit în forţă şi peste 80 de protestatari au fost arestaţi. Protestul a fost organizat în ziua în care se marcau 90 de ani de la crearea Republicii democrate Belarus.

Mii de belaruşi, majoritatea studenţi, s-au adunat aseară în centrul capitalei cerând demisia preşedintelui Alexander Lukaşenko. Aceştia intenţionau să meargă în marş până în faţa administraţiei prezidenţiale. Oficialii au aflat de intenţia lor şi au declarat protestul ilegal. În plus, autorităţile au dispus blocarea accesului pe stradă cu ajutorul camioanelor şi au trimis forţele de ordine să răspândească mulţimea. După o oră de la începerea demonstraţiei, poliţiştii au intervenit în forţă, lovind cu bâtele la întâmplare.

O femeie din mulţime a încercat să fugă, dar a fost prinsă de forţele de ordine şi trasă de păr până la un camion al poliţiei. Alţi peste 80 de protestari au fost arestaţi, potrivit presei.

Astfel de incidente nu sunt deloc izolate în Belarus unde preşedintele Alexander Lukaşenko, denumit de Statele Unite şi unele ţări europene drept "ultimul dictator al Europei" a interzis în repetate rânduri demonstraţiile opoziţiei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea
x close