Antena 3 CNN Externe Proteste de amploare la Summitul G8 din Japonia

Proteste de amploare la Summitul G8 din Japonia

Proteste de amploare la Summitul G8 din Japonia
07 Iul 2008   •   20:54

Proteste de amploare în Japonia, unde se desfăşoară summit-ul G8. Mii de activişti anti-globalizare au manifestat faţă de modul în care liderii politici gestionează problemele de importanţă mondială. Între timp, discuţiile şi întrunirile oficiale continuă. Gordon Brown, premierul Marii Britanii a pledat pentru găsirea unei soluţii rapide la explozia preţurilor la alimente. Sute de protestatari au încercat să se apropie de locul în care se desfăşoară lucrările summit-ului, însă au fost îndepărtaţi de forţele de ordine.

"Încercăm să atragem atenţia asupra unei probleme. Dar nu ne lasă nici măcar să mergem paşnic într-o gară şi să plecăm, să călătorim ca orice alt cetăţean obişnuit. Lucrurile pe care o persoană normală le poate face sunt interzise atunci când încerci să le dai un sens politic", a declarat unul dintre protestatari.

Autorităţile au mobilizat aproximativ 21 de mii de poliţişti, pentru a asigura securitatea, în timpul reuniunii. Activiştii anti-globalizare s-au adunat încă de acum două zile în insula Hokkaido, pentru a protesta faţă de modul în care liderii mondiali gestionează problemele de importanţă globală.

Liderii G8 au avut o serie de întâlniri bilaterale. Preşedintele rus rus, Dmitri Medvedev, şi cel francez, Nicolas Sarkozy, s-au cunoscut în cadrul summitului. Cei doi şefi de stat şi-au exprimat dorinţa ca discuţiile dintre Moscova şi Uniunea Europeană să ducă rapid la un acord de parteneriat.

În schimb, premierul Marii Britanii a adus în discuţie preţurile din ce în ce mai mari ale alimentelor, tot după o întrevedere cu preşedintele rus Dmitri Medvedev. "Cred că lumea admite preţul ridicat al alimentelor. În Marea Britanie e vorba de preţul pâinii, ouălor, laptelui, dar acest lucru se întâmplă în toată lumea şi trebuie să găsim o soluţie globală la ceea ce o putem numi o problemă globală", a declarat Gordon Brown.

La summit participă şi oficiali din cadrul statelor în curs de dezvoltare, precum Africa de Sud, Etiopia, Ghana sau Nigeria. În cadrul discuţiilor, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut statelor membre ale Uniunii să creeze un fond dotat cu un miliard de euro pentru a sprijini sectorul agricol în ţările în curs de dezvoltare.

Antena 3

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close