Antena 3 CNN Externe Proteste la şase ani de la deschiderea centrului de detenţie Guantanamo

Proteste la şase ani de la deschiderea centrului de detenţie Guantanamo

Proteste la şase ani de la deschiderea centrului de detenţie Guantanamo
12 Ian 2008   •   10:10

În Statele Unite şi în mai multe capitale ale lumii au avut loc vineri demonstraţii de protest, la şase ani de la deschiderea centrului de detenţie de la Guantanamo. La baza americană de pe teritoriul Cubei sunt deţinuţi în prezent 275 de prizonieri suspectaţi de terorism, capturaţi în Afganistan, Irak şi alte ţări . La Washington, sute de protestatari s-au adunat în faţa Congresului, la chemarea organizaţiei Amnesty International. Cei mai mulţi purtau uniforme portocalii, asemenea deţinuţilor de la Guantanamo.

Protestatarii s-au îndreptat apoi spre Curtea Supremă şi au trecut în mod deliberat barierele poliţiei pentru a fi arestaţi. Ei nu aveau acte asupra lor şi le-au dat poliţiştilor numele unor deţinuţi de la Guantanamo, pentru a aduce, simbolic, cazul acestora în faţa justiţiei. La New York, pe o ploaie torenţială, manifestanţii au simulat una din metodele dure de interogare, calificate drept tortură, la care au fost supuşi unii din cei bănuiţi de terorism. O curte de apel federală a ales chiar ziua de vineri ca să respingă plângerea unor foşti deţinuţi de la Guantanamo, care afirmă că au fost torturaţi.

O demonstraţie bine pusă în scenă a avut loc în faţa Ambasadei Americane din Londra. Militanţii care jucau rolul prizonierilor au fost închişi în cuşti şi au îngenuncheat la ordinele strigate de aşa-zişii „gardieni”, însoţiţi de câini. Au fost de faţă şi foşti deţinuţi, eliberaţi de la Guantanamo.

Manifestaţii au mai avut loc în Italia, Australia, Filipine şi alte ţări. Centrul de detenţie de la Guantanamo a fost deschis pentru ca presupuşii terorişti să rămână în afara teritoriului american, unde ar trebui să beneficieze de drepturi juridice. Condiţiile de detenţie sunt criticate vehement de apărătorii drepturilor omului.

Antena 3

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close