Antena 3 CNN Externe Proteste în Polonia după moartea unei femei însărcinate căreia i s-a refuzat avortul

Proteste în Polonia după moartea unei femei însărcinate căreia i s-a refuzat avortul

Protestele începute în seara de 6 noiembrie în Polonia au redeschis dezbaterea privind interzicerea avortului într-una din cele mai devotate țări catolice din Europa. Ele au loc după moartea unei tinere însărcinate căreia i s-a refuzat avortul medical.

Proteste în Polonia după moartea unei femei însărcinate căreia i s-a refuzat avortul
Sursa foto: Twitter/AJEnglish
de Alexandra Ionescu    |    07 Noi 2021   •   12:49

Femeia avea o sarcină cu probleme şi începuse travaliul, însă medicii au refuzat să o opereze pentru că fătul era viu, astfel încât tânăra de 30 de ani, care mai avea un copil, a făcut septicemie, transmite Reuters.

Când o ecografie a arătat că fătul era mort, medicii au decis să efectueze o cezariană. Avocata familiei, Jolanta Budzowska, a declarat că inima Izabelei s-a oprit în drum spre sala de operaţie şi că aceasta a murit în ciuda eforturilor de resuscitare.

Rudele femeii au susținut că aceasta putea fi salvată, dacă i s-ar fi permis accesul la procedura avortului.

Potrivit organizatorilor, oameni care ţineau lumânări şi purtau bannere pe care scria "nici una în plus" şi "indiferenţa este complicitate" au mărşăluit sâmbătă prin zeci de oraşe, inclusiv în Pszczyna, în sudul Poloniei, unde locuia femeia.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În Varşovia, demonstranţii au purtat fotografii ale tinerei decedate și bannere pe care scria „Ar putea fi în viaţă”, „Drepturile femeilor, drepturile omului”.

În ianuarie 2021, intra în vigoare o hotărâre a Tribunalului Constituțional din Polonia prin care se stabilea că este interzis avortul pe motiv de malformații congenitale, pentru că el contravine legii fundamentale poloneze. În prezent, avorturile sunt permise doar dacă sarcina este rezultatul unui viol sau dacă viața mamei este în pericol.

×
Subiecte în articol: Polonia proteste avort sarcina
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close